eur:
393.93
usd:
364.68
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Nem helyesli az Amnesty International a burka betiltását

Elítélte az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet azt a belga képviselőházi döntést, amely megtiltja a muzulmán nők arcát elfedő hagyományos öltözet, a burka és a nikáb viselését nyilvános helyeken.

Az AI szerint a döntés "veszélyes precedenst" jelent, az arc eltakarásának teljes tilalma sértené a burkát, illetve nikábot viselő nők szólás- és vallásszabadságához való jogot.

A csütörtökön megszavazott tilalom nem csupán a közintézményekre, hanem minden közterületre és a nyilvánosság számára elérhető helyre, így az utcára és az üzletekre is vonatkozik, és e tekintetben mindeddig egyedülállónak számít Európában. Kivételt jelenthetnek a nyilvános ünnepi rendezvények, azokat azonban előbb engedélyeztetni kell a helyi önkormányzatnál.

A törvény akkor lép életbe, ha a szenátus is megszavazza. Ez parlamenti vélekedések szerint júniusban vagy júliusban várható. A szabály megszegésének esetére 25 euró pénzbírságot vagy hét napi elzárást ír elő a törvény.

A tilalom nem nevezi néven a burkát és a nikábot - az előbbi az egész testet elfedő viselet, az utóbbi pedig az arcot eltakaró kendő -, hanem azt mondja ki: ruházattal tilos az arcot részben vagy egészben úgy elfedni, hogy az már azonosíthatatlanná teszi azt.

Egyelőre nem lehet megítélni, hogy a törvény mekkora felzúdulást válthat ki az ország egyre növekvő lélekszámú - elsősorban Marokkóból, Algériából, Tunéziából érkezett - muzulmán lakossága körében. E hagyományos muszlim viseletet eddig is meglehetősen ritkán lehetett látni Brüsszelben.

A belga parlament képviselőháza akkor mutatott fel gyakorlatilag teljes nemzeti egységet a tilalom megszavazásában, amikor Belgium belpolitikai válságba süllyedt, szétesett a kormány, mert a flamandok és a vallonok nem tudtak megegyezni egymással egy nyelvileg vegyes választókerület kettéválasztásában.

A burka- és nikábviselési tilalmat egyfelől azzal a - liberálisnak mondott - érvvel támasztják alá, hogy ezek a viseletek a nő alávetettségét mutatják, és benne a nő "mozgó börtönben" van. Másfelől a terrorizmus ellen küzdő biztonsági szerveket zavarja, ha nem látják az elfedett muzulmán női arcot.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×