INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Krakkóban eltemették Lech Kaczynskit és feleségét

InfoRádió / MTI
Krakkóban számos lengyel és külföldi állami, politikai vezető és több tízezer gyászoló részvétele mellett ünnepélyes állami temetéssel helyezték örök nyugalomra vasárnap délután a repülőgép-szerencsétlenség áldozatául esett Lech Kaczynski elnököt és hitvesét, Mariát.

Bronislaw Komorowski ügyvezető államfő, Donald Tusk miniszterelnök, a kormány tagjai, valamint Lech Kaczynski és hitvese, Maria családjának tagjai déltájban Krakkóba érkeztek az elnöki pár temetésére. Valamennyien vonattal mentek Krakkóba. Szombaton a lengyel politikusok még úgy tervezték, hogy repülőgéppel utaznak, de vasárnap reggel - tekintettel a Lengyelország légterében még mindig jelen lévő vulkáni hamufelhőre - lemondtak erről.

Vonattal utaztak a Kaczynski család tagjai is, köztük Lech Kaczynski ikertestvére, Jaroslaw, az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke és Lech lánya, Marta. Társaságukban vannak a PiS politikusai és az elnöki hivatal képviselői.

Rendőrségi adatok szerint több mint 90 ezren kísérték figyelemmel a gyászszertartást. A krakkói főtéren, a Ryneken és a szomszédos utcákban 45 ezren, a Blonia réten 40 ezren, a Lagiewniki városrészben lévő Isteni Irgalom-székesegyháznál pedig további 7 ezren gyűltek össze. A városban szép az idő, süt a nap, 18 fokot mértek. 

Kétperces csenddel kezdődött, majd Mozart Requiemjével folytatódott a krakkói Mária-templomban a lengyel elnöki párért mondott gyászmise. A több tucat püspök részvételével tartott, koncelebrációs gyászmisét Stanislaw Dziwisz krakkói bíboros érsek vezette. A gyászmisét eredetileg XVI. Benedek pápa személyes küldötte, Angelo Sodano bíboros, a bíborosi kollégium dékánja vezette volna, aki azonban a légi közlekedés nehézségei miatt nem érkezhetett meg Krakkóba. Szentbeszédét Józef Kowalczyk érsek, lengyelországi pápai nuncius olvasta fel. Dziwisz bíboros hangsúlyozta, Lech Kaczynski és Maria Kaczynska koporsójába beleíródott útitársaik sorsa is, akik őket katasztrófával végződő katyni látogatásukra elkísérték, és velük együtt életüket vesztették, valamint a katyni tömegsírokban fekvő lengyelek emlékezete is.

A mise után megindult a gyászmenet az egykori királyok útján a Wawel dombjára, a királyi várhoz, amelynek székesegyházában Lech Kaczynskit és hitvesét, Mariát végső nyugalomra helyezik.

Lech Kaczynski sasos lengyel zászlóval, Maria Kaczynska lengyel nemzeti lobogóval borított koporsóját katonák vitték ki vállukon a templomból a főtérre, ahol tapssal fogadták őket. A koporsókat ezután ágyútalpra helyezték, és a menet a katonazenekar hangjai mellett megindult a Wawel felé.

Az elnöki párt egy alabástromból készült közös szarkofágban temetik el a Wawel-székesegyház Ezüst Harang-tornya alatt lévő kriptában, ahol Józef Pilsudski marsall, a modern lengyel állam megteremtőjének szarkofágja található.

Késő délután megérkezett a Wawel-székesegyházba a gyászmenet, és megkezdődött a gyászszertartás. A menet a Wawel dombjának tövében megállt, a katonák levették az ágyútalpakról a két koporsót, majd ünnepélyes gyalogmenetben vitték fel a székesegyházhoz. Amikor a menet a Wawel dombjához ért, megkondult a 489 éves Zsigmond-harang, amelyet csak nagy állami és egyházi ünnepeken, valamint rendkívüli események alkalmával szólaltatnak meg. A gyászszertartást Stanislaw Dziwisz krakkói bíboros érsek vezette.

A gyászszertartás után a Wawel-székesegyház Ezüst Harang-tornya alatt lévő kriptában, közös alabástrom szarkofágban, Józef Pilsudski marsall, a modern lengyel állam atyjának szarkofágja mellett a szűk család jelenlétében helyezték végső nyugalomra. A temetés után vasárnap estig itt róhatják le kegyeletüket az elnöki pár tisztelői.A vulkáni hamufelhő miatt számos elnök, uralkodó, vezető államférfi mondta le részvételét a temetésen, viszont jelen volt mások között Dmitrij Medvegyev orosz elnök, Václav Klaus cseh, Horst Köhler német, Ivan Gasparovic szlovák, Sólyom László magyar, Traian Basescu román és Viktor Janukovics ukrán elnök, továbbá Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke. Magyar részről jelen volt Bajnai Gordon miniszterelnök, Orbán Viktor, a Fidesz-MPSZ elnöke, Martonyi János, a miniszteri tárca várományosa, akik gépkocsival érkeztek a temetésre.

Medvegyev vasárnap késő délelőtt repülőgéppel érkezett Krakkóba, ez volt az orosz elnök első lengyelországi látogatása. A gyászmise kezdete előtt Medvegyev tárgyalt Donald Tusk lengyel miniszterelnökkel és Bronislaw Komorowski ügyvezető államfővel. Mint közölte, a félórás találkozón egyetértettek abban, hogy a gyász egyesítette a lengyel és az orosz népet, és hangsúlyozta, hogy az orosz nép a jövőben is kész az együttműködésre. Medvegyev a mise előtt rózsacsokrot helyezett el, és gyertyát gyújtott a Mária-templomban.

A gyászmise után Medvegyev hazautazott. Repülőtéri nyilatkozatában még egyszer együttérzését nyilvánította ki a katasztrófa áldozatai hozzátartozóinak és az egész lengyel népnek.

"Magyarország számára fontos demonstrálni a barátságot Lengyelországgal" - mondta a magyar sajtónak nyilatkozva Krakkóban Sólyom László köztársasági elnök. Elmondta, hogy Kaczynski azok közé az elnökök közé tartozott, akikkel igen gyakran találkozott, és nagyon jól megértették egymást. Úgy ítélte meg, hogy Magyarország méltóképpen búcsúzott a lengyel államférfitól a szombati gyásznapon. Nagyon fontosnak nevezte Kaczynski utolsó üzenetét, amellyel az oroszországi Katinyba utazott: megbékélés, de nem mindenáron. Ahogyan a volt lengyel elnök is mondta, kezdjenek egy új szakaszt az orosz-lengyel viszonyban, de tisztázzanak mindent az utolsó részletig. Sólyom László szerint ez nem csak az orosz és lengyel kapcsolatrendszerben érdekes, de Magyarországnak is a környező államokkal való viszonyában. Úgy vélte, egy hasonló folyamat van kibontakozóban például a magyar és a szerb viszonylatban.

A címlapról ajánljuk