INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

A német kancellár kerülőúton tart haza az Egyesült Államokból

InfoRádió / MTI
Vasárnap hajnalra immár bizonyossá vált, hogy az izlandi tűzhányó kitörése okozta légi közlekedési korlátozások miatt külföldön rekedt Angela Merkel német kancellár nem utazik el az egy hete légi szerencsétlenség áldozatául esett lengyel köztársasági elnök és felesége temetésére. A berlini kormány szóvivőjének bejelentése szerint a kancellár erről személyesen tájékoztatta Radoslaw Sikorski lengyel külügyminisztert, egyben őszinte sajnálkozását fejezte ki a történtek miatt.

Az Egyesült Államokból hazatartó Merkel a hamufelhő miatt egyelőre nem tudott visszatérni Németországba. Repülőgépe Berlin helyett pénteken előbb Lisszabonban szállt le, a portugál fővárosból a kancellár egy nap után Rómába indult tovább, onnan pedig ő maga személygépkocsival, kísérete pedig autóbusszal utazott Dél-Tirolba. Angela Merkelt vasárnap délutánra várják Berlinbe. Egyelőre még bizonytalan, hogy a kancellár Dél-Tirolból hogyan folytatja útját.

Németországot így Horst Köhler államfő és Guido Westerwelle külügyminiszter képviseli a temetésen. Az elnök és a külügyminiszter helikopterrel elindult Krakkóba.

A címlapról ajánljuk