eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Szárnyaszegett Európa: folytatódik a "vulkanikus" közlekedési káosz

Továbbra is áll a légiközlekedés Európa nagy részén a szerdán kitört izlandi vulkánból származó hamufelhő miatt, szombaton délután már Bosznia, Szerbia, Montenegró is lezárta légterét, a magyar, a brit és a francia hatóságok pedig meghosszabbították a korábban elrendelt légtérzárat. Izlandi szakértők szerint a vulkán aktivitása nem csillapodik, így további közlekedési káoszra van kilátás.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság Légiközlekedési Igazgatósága szombaton délután jelentette be, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat jelzései alapján vasárnap délig meghosszabbította a magyarországi légtérzárat. A légi mentés és a kutatás-mentés számára továbbra is érvényben van a légtérzár feloldása. A repülés számukra kizárólag csak a saját kockázatelemzésük alapján lehetséges.

A légtérzár miatt szinte a teljes Malév-flotta, valamint egyebek mellett a British Airways, a Lufthansa és az Alitalia egy-egy Airbus típusú gépe is a ferihegyi repülőtéren vesztegel. Összesen 30-35 gép várakozik a repülőtéren, ezek elhelyezését a tavaly nyáron megépült, 80.000 négyzetméteres új betonon tudták megoldani.

A karbantartók hatalmas fóliákkal zárják le a hajtóműveket és a repülőgépek külső egységeit, hogy megvédjék azokat a portól, illetve egyéb külső sérülésektől.

Pekingben többszörös bizonytalanságban vár sorsára egy 15 fős magyar turistacsoport, utaztatójuk először azt mondta, hogy leghamarabb április 29-30-án kerülhetnek haza, s addig a Kínában tartózkodásuk költségeit maguknak kell fedezniük - tudta meg az MTI szombaton Pekingben.

A Sanghajból pénteken Pekingbe érkezett csoport a Hainan légitársaság másnap hajnali közvetlen járatával folytatta volna útját Budapestre, de a repülőtéren már közölték velük, hogy az izlandi tűzhányó kitörése következtében előállt helyzetben a gép nem száll fel.

A magyar légteret pénteken este hét órától zárták le, mert péntek estére volt várható, hogy az izlandi vulkánkitöréskor keletkezett hamufelhő eléri Magyarországot. A döntést a hatóság azzal indokolta, hogy a légtérbe került hamu eltömíti a repülőgépek hajtóművét.

Hasonlóan döntöttek a brit szakemberek is: legalább vasárnap reggel 7 óráig (közép-európai nyári időszámítás szerint 8 óráig) nem indulhat a légi járatok túlnyomó többsége Nagy-Britannia repülőtereiről.

Franciaország északi részének repülőterei, köztük a párizsi Roissy-Charles de Gaulle és Orly termináljai is hétfő reggel 8 óráig zárva maradnak az izlandi tűzhányó kitörése okozta vulkáni hamu terjedése miatt.A Balkánon is növekszik a vulkáni eredetű hamufelhő miatt lezárt légtér nagysága: szombaton 16 órától nem használhatják polgári repülőgépek Szerbia légterét. Ezzel egyidejűleg az illetékes hatóságok lezárták Bosznia-Hercegovina és Montenegró légterének nagy részét. Tilos a légi közlekedés az Adriai-tenger déli része fölött húzódó légifolyosókon is. A belgrádi repülőtér legalább vasárnap hajnali 1 óráig nem fogad és indít gépeket.

Az Európa felett elterülő hatalmas vulkáni hamufelhő miatt szombaton Fehéroroszország is korlátozta légterének forgalmát, s a tőle keletre lévő Ukrajna ugyancsak lezárta több repülőterét, köztük a kijevi légikikötőt.

Németország legnagyobb légitársasága, a Lufthansa vasárnap 14 óráig törölte minden bel- és külföldi járatát - jelentették be szombaton Frankfurtban. A társaság ugyanakkor utasok nélküli gépeket irányított Frankfurtba, előkészületként a repülési tilalom feloldására. Az első gép már meg is érkezett a legnagyobb német légikikötőbe, s azt hamarosan kilenc további repülő követi majd.

Az Eurocontrol - az európai államok légiforgalmi ügynöksége - szerint pénteken a földrészről induló 22 ezer járat közül mintegy 16 ezret kellett törölni. Az amerikai társaságok Európából induló napi 330 transzatlanti járatából 280-at töröltek; hasonló sorsra jutott 60 olyan légi járat, amely Európát köti össze Ázsiával.

A légitársaságok nemzetközi szövetsége (IATA) közlése szerint a vulkánkitörés legalább napi 200 millió dollár veszteséget okoz a légi közlekedésben érdekelt cégeknek.

Izlandi szakértők szerint a vulkán aktivitása nem csillapodik, így további közlekedési káoszra van kilátás.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×