eur:
394.03
usd:
365.68
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Kanada nem tervez vízumkényszert Magyarországgal szemben

Kanada jelenleg nem tervezi vízumkényszer bevezetését Magyarországgal szemben - közölte az ottawai bevándorlási minisztérium az MTI-vel.

"A kanadai kormány fenn szeretné tartani a vízummentességet Magyarországgal" - közölte Kelli Fraser sajtóreferens.

Az MTI annak kapcsán kereste meg a minisztériumot, hogy a Canadian Press hírügynökség a napokban arról írt: Ottawa "komolyan fontolgatja" a vízumkényszer ismételt bevezetését Magyarországgal szemben, hogy gátat szabjon az elsősorban romák által benyújtott, egyre növekvő számú menedékkérelmek áradatának.

Alykhan Velshi, a kanadai bevándorlási miniszter szóvivője korábban úgy nyilatkozott: egyre többen akarnak visszaélni a kanadai bevándorlási szabályokkal, és a magyar kormány felelőssége, hogy kivizsgálja a problémákat.

Az MTI-nek azzal a kérdésével kapcsolatban, hogy milyen lépéseket vár Kanada Magyarországtól, a minisztérium annyit közölt: Kanada rendszeresen felülvizsgálja vízumpolitikáját, és azok ellen az országok ellen, amelyek nem teljesítik a vízummentesség feltételeit, vízumkötelezettséget léptethet életbe.

Kanada és Magyarország folytatja a nyílt és építő jellegű párbeszédet a bevándorlási ügyekben - hangsúlyozta a sajtóreferens.

A Canadian Press korábbi jelentésében idézte a torontói roma közösség szóvivőjét is, aki arról beszélt: Kanada nem tekintheti alaptalannak a magyar menedékkérelmeket, a magyarországi romák egy "visszataszító fasiszta újjáéledés" elől menekülnek.

A bevándorlási minisztérium ezt kedden nem kommentálta, azt viszont közölte: bármilyen külföldi állampolgár folyamodhat menekült státusért Kanadához. A menekült státus elnyerése nem automatikus, a hatóságok minden egyes kérelmet külön-külön vizsgálnak meg, és nem léteznek speciális programok a menekült státusért folyamodók bizonyos csoportjai számára.

Kanada 2008 tavaszán törölte el Magyarország esetében a vízumkényszert, azóta azonban egyre többen folyamodtak az országból menekült státusért. A kanadai sajtó értesülése szerint tavaly drámai módon növekedett a kérelmek száma, különösen sok roma nyújtott be ilyen folyamodványt. Míg a vízumkényszer eltörlése után havonta átlagban 20-40 ilyen kérelem érkezett a kanadai hatóságokhoz, tavaly ősszel már ez a szám elérte a 200-at, ezzel Magyarország bekerült azon három ország közé, ahonnan a legtöbb menedékkérelem érkezett.

Helyes Imre ottawai konzul az MTI-t előző nap úgy tájékoztatta, hogy nagyon nagy a visszaélések, a megalapozatlan kérelmek száma, a menedékkérelmeket elbíráló hivatal tavaly egyetlen magyar kérelmet sem hagyott jóvá. Õ is kiemelte: a magyar diplomaták együttműködnek, állandó jelleggel kommunikálnak a kanadai hatóságokkal, egyeztetnek velük, "hogyan lehetne a folyamatot pozitívan befolyásolni".

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×