eur:
392.16
usd:
366.57
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Medgyessy Péter nagyobb hangsúlyt fektetne az európai-kínai kapcsolatokra

A globális gazdasági válság nyertese Kína, a világgazdaságban most zajló átrendeződés pedig nem átmeneti jellegű - jelentette ki Medgyessy Péter volt miniszterelnök Pekingben, miután részt vett a kínai népi külügyi intézet által összehívott - Kína és Európa stratégia kapcsolatáról rendezett - fórumon.

A jelentős európai és kínai tudományos műhelyekből meghívott előadók két napon át ismertették, helyenként ütköztették nézeteiket a politika, a biztonságpolitika, a gazdaság, az energiaügyek, a globális éghajlatváltozás és pénzügyek területén. A három kiemelt európai vendég, akik vitaindító nyitóelőadást is tartottak: Jean-Pierre Raffarin, volt francia miniszterelnök, Medgyessy Péter volt magyar kormányfő és John Leslie Prescott, Nagy-Britannia volt miniszterelnök-helyettese.

"A hosszú távú, stratégiai gondolkodás, a hallatlan erő és a stabilitás megmutatta, hogy a válsághelyzetben ezek az értékek a megoldás kulcsát jelenthetik" - mondta Medgyessy Péter, Pekingben.

"Európa reakciója a válságra, csupán gyors és átmeneti megoldást eredményezett, nem hozott megoldást" - jegyezte meg a volt kormányfő, aki a világban ma tapasztalható tendenciákra utalva megállapította, hogy egyértelmű jelekből lehet arra következtetni, hogy a hatalmi központok Nyugatról Keletre tolódnak, egy valódi multipoláris rendszer van kialakulóban. Egyébként Raffarin volt francia kormányfő, aki a francia elnök személyes megbízottjaként volt jelen, több alkalommal is hangsúlyozta, hogy a multipolaritás és a multilateralizmus a kiegyensúlyozott világkormányzás létfeltételei.

A Kína-EU közötti kereskedelmi kapcsolatokban mintegy négyszeres "túlsúly" jellemzi az exportot - természetesen Kína javára - jegyezte meg Medgyessy, hozzá téve, hogy Kína ma már a hatalmas felhalmozódott tőke birtokában egyre inkább befektetőként jelenik meg. "Az európai-kínai kapcsolatokat tehát már nem lehet napi ügyekként, a vámok és a behozatali korlátok szintjén kezelni, hanem valóban stratégiai dimenzióba kell helyezni" - véli a volt miniszterelnök, hangsúlyozva, hogy magát a válságot sem lehet kizárólag a pénzügyi változtatásokkal megoldani, amikor egyszerre van krízisben egy fajta értékrend és a struktúra is.

A fórum azt a célt is szolgálta, hogy a közelgő Kína-EU csúcs előtt a részvevők kitapogassák egymás álláspontját különböző kérdésekben, és kínai részről pedig azt is, hogy egyértelművé tegyék: nem gondolkodnak G2-csoportban, Peking nyilvánvalóvá kívánja tenni: nem húz "inkább" az Egyesült Államokhoz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×