eur:
389.4
usd:
363.26
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A nyugat-európai sajtó egyre többet foglalkozik a Jobbikkal

Egyre több cikk jelenik meg a Jobbikról a nyugat-európai sajtóban. Korábban a brit Daily Telegraph közölt írást a magyar pártról - még az európai parlamenti választás előtt -, a héten azonban egy német és egy osztrák lap is foglalkozott velük.

Gyűlölet sorozatban címmel a Jobbikról közölt terjedelmes írást csütörtöki számában a Die Welt. A konszolidált nyugati társadalmak számára önmagában nem jelent drámát, ha a pártspektrum szélein jobboldali szervezetek jelennek meg - írta esszéjében Krisztina Koenen a német konzervatív újság véleményoldalán. Radikális nacionalista vagy idegenellenes nézetek - amelyek gyakran valós problémákon alapulnak - mindenütt vannak, és ezeket valamilyen módon kifejezésre kell juttatni. Mindaddig, amíg a politikai elit és a lakosság képes arra, hogy megértse a tényleges problémákat, elutasítsa az idegenellenes vagy az emberi méltóságot megalázó nézeteket, addig azok nem jelentenek veszélyt a szabadságra és a demokráciára.

A Jobbik esetében azonban a cikkíró szerint más a helyzet. "A Jobbik ugyanis nem egyszerűen jobboldali radikális, hanem egy nemzetiszocialista párt, amely az állam destabilizálását, hatalmi monopóliumának szétzilálását és olyan népcsoportok kirekesztését tűzte ki célul, amelyek a magyarok jó 10 százalékát teszik ki" - fogalmazott Koenen.

A Jobbik sikere nem az égből pottyant, és nem az elnyomorodás következménye, amint azt nyugati kommentárok szinte egyhangúan állítják - hangoztatta a cikkíró. Az okok sokkal inkább egy eltorzult és gyenge elitben, továbbá azokban a történelmi hátterű eszmeáramlatokban keresendők, amelyek Kelet-Európában hozzátartoznak az általános gondolkodásmódhoz. Ily módon azok a tanulságok, amelyek a magyarországi fejleményekből levonhatók, az egész régióra érvényesek.

Szintén csütörtökön az osztrák Kurier a magyar gazdaság helyzetéről és Jobbikról közölt cikket a Kurier című osztrák napilap. A gazdaság és a kormány krónikus gyengesége erősíti a szélsőjobboldalt, és veszélybe sodorja a demokráciát - hangzott a cikk felcíme.

A 18 ezer lakosú Monoron mindössze tíz aktivistával a második legtöbb szavazatot gyűjtötte be a Jobbik - mutatott rá a részben a párt egy monori aktivistájával, P. Imrével való beszélgetésen alapuló cikk szerzője. Országosan három mandátumot szereztek, mindössze eggyel kevesebbet, mint a szocialisták - fűzte hozzá.

A választási eredmény hátszelet ad a pártnak, és politológusok jó esélyeket jósolnak a Jobbiknak a parlamentbe jutásra.A Jobbik ugyanazokról a problémákról beszél, mint a Fidesz - hárította el a cikk szerint P. Imre "a Jobbik-ideológia meglehetősen sajátságos megnyilvánulásaira", a Nagy-Magyarországhoz való ragaszkodásra és a trianoni évforduló napján tartott gyászmegemlékezésre utaló kérdést.

Orbán Viktor is olajat öntött a nacionalista tűzre az európai parlamenti (EP-) választási kampányban tett kijelentésével, miszerint a választás tétje az, hogy hányan képviselik a Kárpát-medencei magyarságot az EP-ben. A Fidesz-elnök kizárta annak lehetőségét, hogy koalíciót kössön a Jobbikkal, mégis a csalódottaknak ugyanabban a tengerében halászik mindkét párt - vélekedett a szerző.

A brit Daily Telegraph még májusban, az EP-választás előtt közölte: Nőies arc egy szélsőjobboldali párt képviselőjeként című cikkét. Ránézésre irigylésre méltó jogászi karriert futott be, pártját mégis az antiszemitizmussal, a romák elleni támadásokkal és egy militáns szervezettel hozzák összefüggésbe - így jellemzi a Daily Telegraph Morvai Krisztinát, aki akkor még listavezetője volt a Jobbiknak.

Papíron Morvai Krisztina egy olyan nő, akit bármelyik politikai szervezet szívesen felvállalna: jó megjelenésű, szőke, dolgozó anya, aki nemcsak három gyermeket szült, de jelentős jogászi karriert is befutott - írja a konzervatív brit lap, a Daily Telegraph.

"Egy tisztességes politikusnő vagyok három gyermekkel, noha számos nyugati véleményformáló olyan képet fest rólam, mintha náci és fasiszta lennék" - mondja a brit újság írása szerint Morvai Krisztina, aki a lap megfogalmazása szerint egyike azon szélsőséges pártok európai parlamenti képviselőjelöltjének, akik a jövő havi választásokon versenybe szállnak egy mandátumért.

Az újság riportere, aki utal Morvai Krisztina feminista megnyilvánulásaira, megjegyzi: kíváncsi lett volna, milyen is szemtől szemben egy olyan, szélső jobboldali pártot képviselő politikusnő, akinek esélye van arra, hogy bekerüljön az Európai Parlamentbe, de mint írja, nem tudta meg, hiszen a Jobbik listavezetője az utolsó pillanatban meggondolta magát, és lemondta az interjút arra hivatkozva, hogy a nyugat-európai lapok támadást indítottak pártja ellen azzal, hogy összefüggésbe hozzák antiszemita és romaellenes cselekményekkel.

Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 18:38
×
×
×
×