eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Drákói szigor: elkobozza a rendőr a szabálytalan vezető autóját

Elkobozhatják a rendőrök a legsúlyosabb szabálytalanságokat elkövető sofőrök autóját Franciaországban, ha elfogadják azt a törvénymódosítást, amelyet szerdán tárgyalt a kormány. A Le Figaro jobboldali napilap értesülése szerint az elkobzott járműveket - bírói döntést követően - értékesítik, és a befolyt pénz az állami kasszát fogja gyarapítani, az eladhatatlan autókat pedig egyszerűen megsemmisítik.

A Fillon-kabinet azért döntött a drákói szigorítás mellett, mert egyre több a törvényekre fittyet hányó autós. Évek óta emelkedik például a jogosítvány nélkül vezetők száma, a büntetőpontokkal való kereskedés pedig immár az interneten is virágzik.

A rövidesen a parlament elé kerülő törvénymódosítás értelmében a jövőben egy sor esetben a gépkocsi elkobzása - melynek lehetősége eddig is szerepelt a törvényben - kötelezővé válik. Az ügyben a végső szót továbbra is a bíró mondja ki, de ha nem hagyja helyben az elkobzást, úgy azt alaposan meg kell indokolnia.

Azoktól a tetten ért sofőröktől, akik jogosítvány nélkül vezetnek vagy akik összes pontjukat elveszítették és mégis volán mögé ültek, a rendőrök a helyszínen elveszik a járgányukat. Hasonló módon járnak el a visszaesőkkel, illetve azokkal, akik durván, minimum 50-nel túllépik a megengedett sebességhatárt, vagy akik nem hajlandók alkohol vagy drogtesztnek alávetni magukat.

Mindezek mellett hat hónapos börtönbüntetéssel és 15 ezer eurós (több mint négymillió forintos) pénzbírsággal sújtják azokat, akik a büntetőpontokkal kereskednek. Ez a tevékenység eddig nem minősült bűncselekménynek, ám a belügyminisztérium szerint a jelenség egyre komolyabb méreteket ölt Franciaországban, így mindenképpen lépni kell.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×