eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A tej miatt tüntetnek Brüsszelben és Amerikában

Annak ellenére, hogy világszerte drasztikusan zuhant a tej nagykereskedelmi ára, a fogyasztók nem érzik ezt. A gazdák pedig épp amiatt elégedetlenek, hogy tőlük rendkívül nyomott áron veszik át a tejet azok a közvetítők, akik aztán hasznot húznak belőle.

Német, belga, holland és más gazdák tüntetnek Brüsszelben a tejárak összeomlása miatt. A termelők hétfőn Berlinben is közleledési káoszt okoztak, Franciaországban pedig tejfeldolgozó üzemeket vettek körül. Az Egyesült Államokban a farmerek egy része tiltakozásul kiönti a tejet, amiért harmadannyiért veszik át azt tőlük, mint korábban, miközben a költségeik nem csökkentek.

Az európai termelők sürgős lépéseket követelnek, mert tavalyhoz képest a felére esett a tej átvételi ára és kénytelenek veszteségesen árulni. Miután Berlinben hatezer gazda 700 traktorral fékezte a forgalmat, a szövetségi kormány felajánlotta, hogy olcsóbb dízelhez juthatnak. Brüsszelben ezer gazda követelte, hogy "igazságosabb árat" kapjon a megtermelt tejért.

A gazdákkal személyesen elbeszélgető Mariann Fischer-Boel agrárbiztos elismerte a problémát és azt mondta: sok termelőnek nehéz a sora, mert az előállítási költség magasabb, mint az eladási ár. Ezzel azonban korántsem nyugtatta meg az elégedetlenkedőket, akik Franciaországban 80 tejfeldolgozó üzemet vontak blokád alá. Fishcer-Boel végül annyi engedményt tett, hogy javasolta, az összes jogosult gazda a szokásosnál két hónappal korábban, azaz októbertől kapja meg az EU-támogatást.

Brüsszel emellett az év elején felújította a tejtermékek exporttámogatását és a tejpor, illetve a vaj felvásárlásába kezdett. Az unió azonban el akarja kerülni, hogy ismét felhalmozódjanak a korábbi hírhedt "vajhegyek". Az EU-biztos elutasította a tejtermelési kvóták megemelését is és azt mondta: a gazdáknak kevesebb tejet kell termelniük, mert a fogyasztók is kevesebb minőségi tejterméket vásárolnak, mint a pénzügyi válság előtt.

Egy évvel ezelőtt az emelkedő tejárak miatt azonban Brüsszel - Németország tiltakozása ellenére - éppenséggel megemelte a termelők által eladható tej mennyiségét. Különösen Kínában ugrott meg a tejimport, de ahogy jött a pénzügyi válság, úgy omlott össze a piac.

Az Egyesült Államokban közben a farmerek azért lobbiznak, hogy az agrárminisztérium által meghatározott felvásárlási ár mindenkor vegye figyelembe az előállítási költségeket. A tengerentúli gazdákat európai versenytársaikhoz hasonlóan irritálja, hogy a feldolgozóüzemek fölözik le szó szerint is a hasznot, és a szupermarketekben most is annyiba kerül a tej, mint korábban.

A feldolgozók azonban azt állítják: a tavalyi áremelkedés idején veszteségeik voltak és most ezeket kompenzálják, valamint készülnek a télre, a várható áremelkedésre. Mindeközben azonban sok eladósodott farmer készül állatai eladására, vagy fontolgatja azt, hogy felhagy a termeléssel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

Lengyelország azt reméli, hogy az elmúlt napokban bejelentett nyugati támogatások hatására Németország is jelentős katonai támogatást küld majd Ukrajnába. Eközben az ukrán kormány azt jelentette, hogy az oroszok által támadás érte a Nyugatot kiszolgáló gázinfrastruktúrát, az orosz jelentések szerint pedig négy ukrán frontszakaszon is sikerült áttörniük A legfrissebb vasárnapi orosz-ukrán háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 17:33
×
×
×
×