eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Történelmi fordulat: 30 év utána szocialisták váltják a nemzetieket Baszkföldön

Történelmi jelentőségű fordulat történt a spanyolországi Baszkföldön kedden: első ízben szocialista politikus lett a tartomány vezetője, véget vetve a helyi nacionalista erő, a Baszk Nemzeti Párt majdnem harmincévi uralmának.

A helyi parlament kedden este választotta miniszterelnökké Patxi Lópezt. A politikus még a voksolás előtt mondott beszédében megígérte: véget vet elődje, a nacionalista pártot képviselő Juan José Ibarretxe "konfrontációs politikájának" (az eddigi kormányfő az elmúlt években kétszer is megpróbálta elfogadtatni Baszkföld önrendelkezési jogát, de ezt a madridi kormányzat megakadályozta).

López hangsúlyozta: toleráns, a modernségre nyitott régiót akar létrehozni. Ugyanakkor hozzátette: az új miniszterelnök legfőbb feladata a több száz ember haláláért felelős Baszk Haza és Szabadság (ETA) szeparatista szervezet elleni küzdelem lesz. "Immár közelebb vagyunk az ETA végéhez, mint a múltban, de még nem jutottunk el odáig" - szögezte le López, aki a Spanyolországot kormányzó szocialista párt baszkföldi szervezetőjének vezetője.

A március elsejei regionális választáson ugyan ismét a Baszk Nemzeti Párt szerezte a legtöbb szavazatot, de nem sikerült egymagában abszolút többségre szert tennie. A baszkföldi szocialisták és a konzervatív Néppárt viszont - noha az országos politikában ellenfeleknek számítanak - a régióban egyezségre tudtak jutni, miáltal a nacionalisták ellenzékbe szorultak. Ennek az egyezségnek köszönhetően lett López a tartományi miniszterelnök, míg a Néppárt megkapta a helyi parlament elnöki posztját.

A két pártnak - amelyek nem léptek koalícióra egymással - együtt 38 mandátuma van a 75 fős tartományi parlamentben. Sikerükhöz hozzájárult, hogy a választásokon bírósági döntés értelmében nem indulhatott olyan tömörülés, amely az ETA fegyveres szervezethez kötődik. Egyebek között éppen ezt kifogásolta kedden az előző miniszterelnök, Juan José Ibarretxe, aki illegitimnek nevezte az új kormányzatot.

Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Itt az új magyar vásárlási őrület: egyre több helyről távozhatunk fizetés nélkül

Itt az új magyar vásárlási őrület: egyre több helyről távozhatunk fizetés nélkül

Erősen megoszlanak a vélemények a „buy now, pay later” (BNPL) jelenségről. Egyesek a vásárlói élményt forradalmasító üzleti lehetőséget, mások csak az áruhitel újrafestett változatát látják benne. Tény, hogy nálunk is sikerült mára megvetnie a lábát: fél év alatt ötszörösére ugrott azon online kereskedelmi helyek, webáruházak aránya Magyarországon, amelyek ezt az újfajta halasztott vagy részletfizetési lehetőséget kínálják. A finanszírozói oldalon már három magyar céget és két multit is találunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×