eur:
388.38
usd:
362.02
bux:
69145.47
2024. május 9. csütörtök Gergely

Kanadában sertéseket is megfertőzött a H1N1

Kanadában sertéseket is megfertőzött a H1N1 influenzavírus - közölték helyi idő szerint szombaton a kanadai hatóságok.

A CFIA, a kanadai élelmiszer-egészségügyi hatóság egy albertai sertésállománynál diagnosztizálta a betegséget, de közlése szerint az élelmiszer-ellátást semmi sem veszélyezteti, s a kanadai disznóhús változatlanul biztonságos, megfelelő hőkezeléssel fogyasztásra alkalmas.

A kanadai hatóságok azt valószínűsítik, hogy egy Mexikóból hazatért férfitől kaphatták meg a sertések a vírust, de ennek igazolására további vizsgálatok szükségesek. Az érintett állományt karantén alá helyezték. A sertéstelep tulajdonosa meggyógyult, s állatai ugyancsak túl vannak, illetve rövidesen túl lesznek a megbetegedésen.

A CFIA szerint újabb vizsgálatok szükségesek, de ennek ellenére további lépéseket fontolgatnak, hogy az embereket és az állatállományt is megvédjék a fertőzésektől. A kanadai szakemberek szerint csekély annak a valószínűsége, hogy a megbetegedett sertésektől emberek fertőződjenek meg.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) mellett a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) is arra hívta fel a figyelmet szombaton, hogy az új vírus nem jelent kockázatokat a sertéshúsból készített termékek fogyasztására, természetesen a szokásos élelmiszer-biztonsági előírások betartása mellett. Közös közleményükben az ENSZ szakosított szervei és a WTO azt hangsúlyozták, hogy nincs szükség újabb óvintézkedésekre a sertéshús-kereskedelem tekintetében, válaszul arra, hogy több ország is importkorlátozásokat rendelt el.

A kanadai hatóságok április 24-e óta rendszeresen ellenőrzéseket végeznek az állattartóknál, légzőszervi megbetegedéseket tesztelve, de most először szűrtek ki ilyen fertőzéseket.

Címlapról ajánljuk

Budapesten tárgyal a kínai elnök

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×