eur:
388.35
usd:
360.32
bux:
69016.26
2024. május 9. csütörtök Gergely

Sikerült elválni férjétől a nyolcéves kislánynak

Sikerült elválnia 50 éves férjétől egy 8 éves kislánynak Szaúd-Arábiában. A lányt apja pénzért kényszerítette házasságra. A szaúdiakat még szövetségesük, az Egyesült Államok is keményen bírálta, és az emberi jogok megsértésének nevezte a gyerekek kiházasítását.

 Mindössze nyolcéves, de máris elvált az a szaúdi kislány, akit ügyvédje szerint apja 13 ezer dollárért cserébe adott feleségül egy 50 éves férfinek.

A konzervatív ország fundamentalistának mondott központi részén, Kaszím tartományban egy bíróság korábban elutasította az anya kérelmét, hogy engedjék elválni lányát és úgy foglalt állást, hogy serdülőkorában adhat csak be válási kérelmet.

Megtiltotta ugyanakkor a "férjnek", hogy kamaszkora előtt szexuális viszonyt létesítsen vele. Híradások szerint az apa azért adta oda a lányát egy barátjának, hogy rendezni tudja adósságát.

Szaúd-Arábiában nincs törvény arról, hogy mi a házasság alsó korhatára. Bár a frigyhez szükség van a menyasszony beleegyezésére, ezt időről időre figyelmen kívül hagyják. A helyzet megváltozásáért szaúdi emberi jogi csoportok is kampányolnak és azt remélik, hogy a kislány válása előmozdítja azt, hogy törvényben tiltsák meg a 18 évnél fiatalabbak házasságát.

Januárban ugyanakkor az ország első számú vallási tekintélye, a nagymufti azt mondta: engedélyezni kell, hogy a lányok 10 éves kortól férjhez mehessenek és aki ezt ellenzi, "az velük szemben jár el igazságtalanul".

Mint az AP megjegyzi: nincs statisztika arról, hogy hány gyereket házasítanak ki évente Szaúd-Arábiában. Egyes apák pénzért, vagy jelentős értékű ajándékokért cserébe adják oda lányaikat. Szokás még unokatestvéreknek odaígérni a gyerekeket.

Szaúd-Arábiát egyre keményebben bírálják a gyakorlat miatt külföldön. Szövetségese, az Egyesült Államok szerint a gyerekházasság az emberi jogok "egyértelmű és elfogadhatatlan megsértése".

Egy szaúdi lap szerint a nyolcéves lány válásáról peren kívül egyeztek meg. Az ország igazságügyi minisztere azt mondta: véget akar vetni "az önkényes" gyakorlatnak, de azt nem jelezte, hogy mikortól tilthatják be azt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hszi Csin-ping: Kína támogatja Magyarországot, hogy nagyobb szerepet játsszon az EU-ban

Hszi Csin-ping: Kína támogatja Magyarországot, hogy nagyobb szerepet játsszon az EU-ban

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök délután fogadta a Kínai Népköztársaság elnökét, Hszi Csin-pinget. A tárgyalások után az előzetes hírek szerint mintegy másfél tucat megállapodást írtak alá, majd sajtónyilatkozatot tett a két vezető. Orbán Viktor felsorolta az ágazatokat, amelyekben megállapodások jöttek létre. Hszi Csin-ping kiemelte: stratégiai partnerséget köt a két ország, amellyel arany útra terelik a kínai–magyar kapcsolatokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.10. péntek, 18:00
Such György a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke
Erdély Csanád a magyar jégkorong-válogatott csapatkapitánya
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×