eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Újabb űrsétán van túl a Discovery legénysége

Befejezte második űrsétáját a Discovery legénységének két tagja. Az amerikai űrkutatási hivatal közölte: a hat és fél órás munka alatt az asztronauták a Nemzetközi Űrállomás tartószerkezetén előkészítettek két lemerült akkumulátor bevonását, amelyeket júniusban cserélnek ki, és elhelyeztek egy GPS-antennát a japán Kibo-modulon. Az amerikai űrsikló várhatóan március 28-án érkezik vissza a Földre.

A Discovery amerikai űrrepülőgép két asztronautája közép-európai idő szerint vasárnap hajnalban befejezte második külső szerelési munkáját a Nemzetközi Űrállomás külső burkán.

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA jelentése szerint Steve Swanson és Joseph Acaba hat és fél órát tartózkodott a nyílt világűrben. Eközben előkészítettek két lemerült akkumulátor bevonását az ISS P6 jelzésű tartószerkezetéről. A két akkumulátort júniusban cserélik ki.

Az űrszerelők elhelyeztek a Föld körül mintegy 350 kilométeres magasságban keringő űrbázishoz kapcsolt japán modulon egy GPS-antennát, amelyet majd a későbbiekben egy ugyancsak japán ellátó űrhajó navigálásában vesznek igénybe.

Emellett több más feladatot is elvégeztek. Nem sikerült viszont egy tároló berendezést támasztékára helyezniük.

A mostani űrsikló-küldetés utolsó űrsétáját hétfőre ütemezték be. A Discovery március 15-én indult el úti célja felé. A hét űrhajósból hat amerikai, a hetedik pedig japán: a 45 éves Vakata Koicsi a Discovery mostani küldetésének befejezése után júniusig az űrállomáson marad. A Discovery a tervek szerint március 28-án tér vissza a Földre.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×