eur:
389.73
usd:
363.74
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Nyugodt államfőválasztás Szlovákiában

Nyugodt körülmények között folyik a köztársasági elnökválasztás Szlovákiában. Az esti órákig a falvakban átlagban 32-38, a városokban 15-23 százalékos volt a részvételi arány - közölte az országos választási bizottság.

Súlyosabb zavaró eseményekről, incidensekről nem érkezett jelentés. Stubnyafürdőn (Turcianske Teplice) szívinfarktus következtében életét vesztette az egyik körzet választási bizottságának 73 éves tagja. Révkomáromban pedig kéztöréssel kórházba került az egyik választási bizottsági tag.

A több mint 60 éves hölgynek magas volt a vérnyomása, s amikor felállt a helyéről, megszédült, majd összeesett. Közben eltörte a kezét.

A vezető politikusok döntő többsége már délelőtt leadta szavazatát. Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke arra számít, hogy Ivan Gasparovic újra megnyeri a választást, de csak a második fordulóban.

"Azt hiszen senki sem kétli, hogy Ivan Gasparovic győzni fog, de csak a második fordulóban, s hogy Iveta Radicová lesz a második" - jelentette ki Slota, amikor Zsolnán leadta szavazatát. "Nincs ellenemre, hogy egy nő legyen az államfő, de meggyőződésem, hogy nem Radicová az, akinek Szlovákiát képviselnie kellene" - jegyezte meg Slota.

Ivan Gasparovic, jelenlegi államfő a két legerősebb koalíciós párt, míg Radicová az ellenzék közös jelöltje.

Gasparovic Pozsonyban adta le szavazatát. "Nyugodt vagyok. Este megnézem a televíziót és kivárom a reggelt, hogy megtudjam az eredményt" - jelentette ki az államfő, aki a választás legnagyobb esélyese. Biztos abban, hogy bejut a második fordulóba.

A szavazóhelyiségek este tízig vannak nyitva, a részeredményeket éjjel, míg a hivatalos végeredményt vasárnap délelőtt teszik közzé.

"Szlovákia jobb elnököt érdemel, mint Gasparovic" - fejtette ki Pozsonypüspökin Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának elnöke, aki éppen szombaton ünnepli 53. születésnapját. Csáky nem titkolta, hogy Radicovát támogatja. Szerinte ezt fogja tenni a szlovákiai magyarok döntő többsége is.

Mikulás Dzurinda, volt szlovák miniszterelnök szintén arra számít, hogy az első fordulóban nem lesz elnök, így szükség lesz az április 4-re kiírt második fordulóra.

"Nem reális, hogy az első fordulóban bármelyik jelölt is megkapja az összes bejegyzett szavazó több mint 50 százalékának a támogatását, ami a győzelemhez szükséges" - vélte az ellenzéki Keresztény és Demokratikus Unió (SDKÚ) elnöke. A párt Iveta Radicovát támogatja.

Iveta Radicová délután Rózsahegyen szavazott. Újságíróknak azt mondta: a választás eredményét családja körében Pozsonyban várja ki.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×