eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Bugár Béla kísérte a szlovák államfőjelöltet a Csallóközben

A nagyrészt magyarok lakta Csallóközben járt kedden Iveta Radicová, a szlovákiai ellenzéki pártok közös államfőjelöltje. Ekecsen, Dunaszerdahelyen és Királyfiakarcsán több mint 50 polgármesterrel találkozott.

"Mint a szlovák parlament képviselője, rendszeresen járom Szlovákia különböző régióit, hogy személyesen találkozzam az ott élőkkel, és hogy feltérképezzem azokat a problémákat, melyek érintik és egyben aggasztják is őket. Miután holnap (szerdán) hivatalos találkozóm lesz a Magyar Köztársaság külügyminiszterével, Göncz Kinga asszonnyal, és várhatóan megbeszélésünk fő témája a szlovák-magyar kapcsolatok alakulása lesz, így természetesnek tűnt, hogy a mai napon éppen Dél-Szlovákiába látogassak" - nyilatkozott Radicová a Felvidék.ma szlovákiai magyar hírportálnak látogatása után.

Radicová elmondta, hogy tárgyalásai három témakört öleltek fel: az önkormányzatokat érintő hatáskörök decentralizációját és a szociális szolgáltatásokról szóló törvény gyakorlati megvalósítását, a Szlovák Köztársaság és a Magyar Köztársaság közötti együttműködést, illetve a Szlovákiában idén esedékes három választást, vagyis az elnök-, az európai parlamenti és a megyei választásokat. Az elnökjelölt a találkozókat nagyon jó hangulatúnak minősítette.

"Ami a szlovák-magyar viszonyt illeti, én teljesen egyetértek a csallóközi polgármesterek véleményével, akik a meglévő feszültségek csökkentésére közös megoldások keresését szorgalmazzák. Ma, amikor a pénzügyi válság idején a polgárok a munkahelyük elvesztése miatt aggódnak, természetesen a munkahelyek megtartása, illetve az újak teremtése lehetőségének is nagy teret szenteltünk. Persze szó volt a régiót nagyon szorosan érintő mezőgazdasági problémákról is, mint például a mezőgazdasági termékek felvásárlási és értékesítési árának viszonyáról, amelyek között ma már akkora a különbség, hogy az a veszély fenyeget bennünket, a jövőben már csak behozatalból fogunk étkezni" - mutatott rá.

Arra a kérdésre, miért kísérte el útjára Bugár Béla, a Magyar Koalíció Pártjának képviselője, volt pártelnök, Radicová így válaszolt: "Én a Magyar Koalíció Pártjának képviselőjelöltje is vagyok az államfői posztra. A Magyar Koalíció Pártja ezt a támogatást aktívan és komolyan gondolja és teszi. Tehát ha olyan régióba megyek, ahol a Magyar Koalíció Pártjának az önkormányzatokban képviselete van, akkor rendszerint valamelyik parlamenti kollégám is elkísér. Ez történt most is, amit én köszönettel fogadtam."

Szlovákiában március 21-én lesz az elnökválasztás első fordulója. Helyi elemzők szerint a hét jelölt közül csak a két koalíciós párt által támogatott Ivan Gasparovicnak, illetve az ellenzéki jelölt Iveta Radicovának van esélye a győzelemre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Oroszországban, ha egy közszereplő ellen büntetőeljárás indul vagy elítélnek, két dolog szokott igaz lenni: az adott személy ellenzi Vlagyimir Putyin uralmát vagy az ukrajnai „különleges katonai műveletet”, illetve nem számít magas rangú tisztviselőnek. Az állítólag kenőpénzt elfogadó Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettes áprilisi letartóztatása baljóslatúan nem a fenti szabályt követte. Rávilágít továbbá az oroszországi befolyásos csoportok közötti feszültségek elmélyülésére, miközben a zsarnok részéről nem látszanak a koherens vezetés jelei.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×