eur:
387.69
usd:
357.11
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Már az űrt is elárasztja a hulladék

Az Európai Űrügynökség szakemberei attól tartanak, hogy az egyre több Föld körül keringő műhold könnyen összeütközhet, a széthulló törmelékek pedig újabb baleseteket okozhatnak.

Külön programot hirdetett meg az Európai Űrügynökség (ESA) azért, hogy figyelemmel kísérjék az űrben keringő hulladékok útját, és hogy olyan új szabályokat állítsanak fel, amelyek lehetővé teszik a műholdak és a használaton kívüli űrhajók ütközésének elkerülését.

A januárban elindított ötvenmillió eurós program egyik fő célja, hogy még több információ jusson el a Földre az űrben keringő mintegy 1300 műholdról és egyéb tárgyakról. Február 10-én egyébként két műhold ütközött össze, és a szakemberek azt állítják: az űrbaleset miatt keletkezett űrszemét az elkövetkező tízezer évben a többi műholdat fogja veszélyeztetni.

"A legutóbbi baleset megmutatta, hogy sokkal többet kell tennünk és sokkal több pontos adatot kell szereznünk az űrből, hogy a jövőben elkerülhetők legyenek az ilyen baleseteket" - mondta Jean-Francois Kaufeler, az ESA űrhulladék szakértője. Az ütközés 800 kilométerrel Szibéria felett, egy használaton kívüli orosz űrhajó, valamint egy amerikai kereskedelmi műhold között történt.

A program egyik fő eleme, hogy a különböző űrügynökségek információkat osztanak meg egymással. Kaufeler szerint ezen kívül pontosan meg kell határozni, mi számít űrhulladéknak, hogyan lehet azokat nyomon követni, és ha kell, miként lehet eltávolítani őket, hogy elkerülhetők legyenek az ütközések. Egyelőre megbecsülni sem tudják az űrszemét mennyiségét.

Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×