eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Érik a Chávez-Obama találkozó

Hugo Chávez venezuelai államfő közölte vasárnap, hogy kész találkozni Barack Obama amerikai elnökkel a két ország közeledése érdekében.

"Készek vagyunk bármikor elkezdeni az álláspontok közelítését (Washingtonnal)" - hangoztatta Chávez vasárnap külföldi újságírókkal találkozva. A venezuelai elnök hangsúlyozta, hogy a kétoldalú kapcsolatok rendezésének egyetlen feltétele van: Washingtonnak tisztelnie kell Venezuelát, annak "népét, kormányát és alkotmányát".

Hugo Chávez megerősítette, hogy áprilisban részt vesz az amerikai államok trinidadi csúcsértekezletén, amelyen várhatóan jelen lesz Barack Obama is.

Obama elődje, George Bush elnöklése idején elmérgesedtek az amerikai-venezuelai kapcsolatok. Az Amerika-ellenességéről ismert baloldali venezuelai elnök korábban úgy nyilatkozott, hogy "a világ iránti humanista" fordulatot vár a Barack Obamától.

Vasárnap a venezuelai állampolgárok egy olyan alkotmánymódosításról döntenek, amely lehetővé tenné az államfő és más választott tisztségviselők hivatali idejének tetszőleges időre szóló meghosszabbítását. 2007-ben már tartottak róla népszavazást, de akkor ezt a többség nem támogatta. Chávez hivatali időszaka a jelenlegi szabályok szerint 2013-ig tart. Tíz éve látja el az államfői teendőket Venezuelában.

A referendum előtt egy nappal közzétett közvélemény-kutatások azt mutatták, hogy csekély többségben vannak azok, akik helyeslik az alkotmánymódosítást, de sokan vannak olyanok, akik még nem döntötték el, hogyan fognak szavazni.

Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×