eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A franciák tűzriasztókkal akadályoznák meg a haláleseteket

Franciaországban minden lakásban kötelezővé teszik a tűzjelzőt. A kedden elfogadott törvénymódosítás öt évet ad a lakástulajdonosoknak, illetve a bérlőknek az új rendelkezés végrehajtására.

Egy kormánypárti képviselő még 2005-ben nyújtott be a módosítási javaslatot. Eszerint a tűzjelző berendezés felszerelésével a lakók valójában saját családjuk védelmét biztosítják, viszonylag kevés pénz befektektetésével. A politikus eredeti elképzelése szerint a tűzriasztó felszerelése a mindenkori tulajdonosok kötelessége lett volna, ám a parlamenti vita során a képviselők arra a következtetésre jutottak, hogy a felelősség szempontjából sokkal hatékonyabb, ha azzal az adott lakásban vagy házban élők foglakoznak. Így bérlemény esetén a költségek a lakásbérlőt terhelik.

Az ellenzők szerint az elfogadott törvényjavaslat egy újabb lépést jelent az állampolgárok kiskorúsítása felé. A kormányoldal viszont azt hangoztatja, hogy Franciaországban évente 10 ezer ember szenved balesetet tűz következtében, közülük nyolcszázan vesztik életüket, és az esetek 80-90 százaléka lakástűzhöz köthető.

A tűzriasztóktól a Magyarországon is jól ismert szénmonoxid méregezések számának a csökkenését is várják. Az előterjesztő szerint azokban az országokban, ahol kötelezővé tették a tűz- vagy füstjelző berendezések felszerelését - például az Egyesült Államokban, Kanadában vagy Nagy-Britanniában -, a lakástűz miatt bekövetkezett halálesetek száma gyakorlatilag a felére csökkent.

Az egyik legmegrázóbb, a kedden elfogadott szabályozás gondolatát elindító eset egyébként 2005-ben történt egy Párizs környéki településen, amikor kamaszlányok éjszaka felgyújtották egy tíz emeletes tömbház postaládáit. A tűz az épület többi részére is áttertedt, és a sűrű füstben tizennyolcan vesztették életüket. Szakemberek szerint elkerülhető lett volna a tragédia, ha van a lakásokban tűzjelző berendezés.

Franciaországban egy egyszerű tűzriasztó készülék ára 20 és 150 euró, azaz 6 és 45 ezer forint között változik, de ha a ház vagy a lakás felmérését, illetve a berendezés felszerelését valaki profi cégre bízza, az összköltség akár az ezer eurót is megközelítheti.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×