eur:
389.4
usd:
363.38
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Csődvédelmet kért az amerikai médiaóriás

Az Egyesült Államokban a gazdasági válság a médiát is elérte: csődvédelmet két befolyásos lapját, a Los Angeles Timest és a Chicago Tribune-t kiadó médiacég. A nagy újságok és általában a média is egyre növekvő adóssággal és csökkenő reklámbevételekkel küszködnek a tengerentúlon.

Fizetésképtelenség fenyegeti az Egyesült Államokban a több, mint másfél millió ember által olvasott két nagy lap, a Los Angeles Times és a Chicago Tribune kiadóját. A Tribune médiacsoport 13 milliárd dollár adósságot halmozott fel, miután Sam Zell ingatlanmágnás jelentős kölcsönökből vette meg egy évvel ezelőtt. A fő hitelezők a JP Morgan Chase és Bank of Amerika által azóta lenyelt Merill Lynch bankok voltak, az ügylet nem sokkal azelőtt történt, hogy a pénzpiacok a hitelválság miatt egy időre megbénultak.

Amivel Zell nem számolt, az az volt, hogy az idén az amerikai gazdaság visszaesésével meredeken csökkentek a reklámbevételek is a médiában. A Tribune portfóliójába tartozik a Chicago Cubs baseballcsapat és annak híres stadionja is, amelyeket egyelőre nem tud eladni.

Az amerikai csődvédelmi törvény értelmében a cég folytathatja működését, amíg megpróbálja ismét nyereségessé tenni magát. Így továbbra is kiadják a két befolyásos nagy lapot, további 10 újságot és a társaság 24 helyi tévéadója sem tűnik el - egyelőre. Elemzők szerint ugyanis kérdéses, hogy mi lesz velük - Zell például néhány tévét, vagy lapot aukcióra bocsáthat, hogy megnyugtassa a hitelezőket.

Zell érkezése először nagy reményekkel töltötte el a dolgozókat, mert olyan befektető hírében állt, aki a tönk szélére jutott cégeket vásárol fel és állít talpra.

Közben a rivális New York Timest kiadó cég közölte, több, mint 200 millió dollár jelzálogot kénytelen felvenni manhatteni épületére - valószínűleg azért, hogy finanszírozni tudja további 1 milliárd dolláros adóssága visszafizetését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 18:38
×
×
×
×