eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

"Zöld munkahelyeket" teremtene az új elnök

Nemcsak a gazdaságot akarja kimozdítani a válságból, de lökést akar adni a zöld technológiák elterjesztésének is Barack Obama megválasztott amerikai elnök. Ezt ígérte legalábbis gazdasági csomagjában.

Barack Obama olyannal próbálkozik, amit elődei szinte lehetetlennek tartottak: egyszerre segíteni a gazdasági növekedést és tenni közben a környezetvédelemért is.

"A tiszta energia lesz az az alap, amellyel újjáépítjük az amerikai gazdaságot" - kommentálta a leendő elnök egyik tanácsadója a tervet. Obama röviddel beiktatása után el akarja indítani a programot, melynek részeként állásokat teremtenének a "zöld" szektorban és csökkentenék a környezetszennyezést.

Demokrata szenátorok szerint legalább 700 milliárd dolláros költekezési programot kell meghirdetni, hogy kihúzhassák az amerikai gazdaságot a recesszióból. Ez megegyezik azzal az összeggel, amelyet a Kongresszus már megszavazott a bank- és pénzügyi ágazat kimentésére. Mindkét alapot gyakorlatilag az adófizetők pénzéből finanszírozzák.

Az Obama-csapat úgynevezett "Zöld ösvény" projektekről beszél. Ezek lényege, hogy pár hónapon belül eredményesek lehetnek. Például kormányépületek szigeteléséről és átalakításáról van szó, amellyel csökkenthető az energiafelhasználás. Környezetvédő csoportok üdvözölték a tervet, amely emellett az ásványi kincsekkel való takarékoskodást és a fosszilis fűtőanyagok felhasználásának csökkentését is előirányozza.

Két milliárd dollárt költenének az Amerikában eddig mostohagyerekként kezelt tömegközlekdés javítására, hogy a lakosok egy részét a kocsiból átültessék a buszokba és vonatokba. További pénzeket különítenek el majd a megújuló energiaforrások fejlesztésére. Az Obama-csapat tagjai ugyanakkor kifejtették azt is: az energiaszállítás infrastruktúrájának hatékonyabbá tétele nélkül a terv nem sokat ér.

A republikánus-közeli Heritage Foundation szellemi műhely szerint azonban porhintés az egész: a gazdaság más ágazataitól kell megvonni a pénzt, hogy zöld állásokat hozhassanak létre. Ettől még nem lesz több állás - mondják.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×