eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Ha nincs amerikai, orosz rakétapajzs sem lesz

Oroszország kész lemondani arról, hogy rakétákat telepítsen a lengyel határ közelébe, ha az Egyesült Államok is lemond rakétapajzsa közép-európai elemeiről - jelentette ki az orosz államfő egy francia napilapnak adott interjújában.

Oroszországnak nincs más választása, mint hogy az amerikai tervekre válaszul rakétákat telepítsen saját határai közelébe - szögezte le Dmitrij Medvegyev a Le Figaro csütörtöki számában megjelent interjúban. - De készek vagyunk visszavonni azt a döntést, hogy rakétákat telepítsünk Kalinyingrádba, ha az új amerikai vezetés letesz a rakétavédelmi rendszer megvalósításáról" - tette hozzá.

Az Egyesült Államok globális rakétavédelmi rendszere bővítéseként rakétákat, illetve radarállomást akar telepíteni Lengyelországba és Csehországba. Indoklása szerint azért van erre szükség, hogy védelmet nyújtsanak a "lator államok", mindenekelőtt Irán esetleges támadása ellen. Oroszország ellene irányuló fenyegetésként értékeli az amerikai terveket, és a múlt héten Dmitrij Medvegyev bejelentette: taktikai rakétákat telepít a Lengyelországgal határos orosz enklávéba, Kalinyingrádba.

Medvegyev megismételte, hogy Oroszország kész fontolóra venni az Egyesült Államokkal és az Európai Unió országaival közös, globális biztonsági rendszer kiépítését. Kitért arra is, hogy beszélt telefonon a megválasztott amerikai elnökkel, Barack Obamával, és reméli, hogy hamarosan személyesen is találkoznak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×