eur:
389.57
usd:
362.03
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Olajtankert foglaltak el a kalózok

Szomáliai kalózok a hatalmukba kerítettek egy malajziai tartályhajót, amelyen 39 főnyi legénység és 2,5 millió dollár értékű áru van - közölte a Nemzetközi Tengerhajózási Iroda.

A hajó Indonéziából Hollandiába tartott, amikor az Ádeni-öbölben elfoglalták a tengeri rablók. A vészjelzés leadása óta nincs kapcsolat a járművel. A legénység 29 tagja malajziai, 10-en a Fülöp-szigetekről valók. A hajó rakománya 32 ezer tonna nyers pálmaolaj, tulajdonosa a malajziai állami olaj- és gáztársaság, a Petronas.

Ez egy hónap alatt a negyedik hajó, amelyet kalózok elrabolnak - közölte a Nemzetközi Tengerhajózási Iroda, amely értesítette a bűnözők megfékezésére összeállított nemzetközi hadiflottát. Ebben a kötelékben amerikai, francia, német, pakisztáni, brit és kanadai hadihajók járőröznek a veszélyeztetett vizeken.

Az iroda felszólította az ENSZ-t, hogy sürgősen tegyen valamit az egyre súlyosabb probléma megoldására.

Kalózok kezén jelenleg három másik hajó - egy thaiföldi, egy nigériai és egy japán - van. A rablók általában váltságdíjat követelnek értük. Szomália azért vált a kalózok fészkévé, mert nincs működőképes központi kormánya.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×