eur:
389.58
usd:
361.87
bux:
68430.22
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Nem használt az orosz fenyegetés

Az Egyesült Államok és Lengyelország képviselői aláírták azt a megállapodást, amelynek értelmében Lengyelországba telepítik az átfogó amerikai rakétaelhárító rakétarendszer egyes elemeit.

Condoleezza Rice amerikai és Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter Varsóban látta el kézjegyével az egyezség okmányát. A több mint két évig tartó tárgyalások eredményeként megszületett megállapodás értelmében 2012-ig tíz amerikai elfogó rakétát telepítenek Lengyelországba.

A hosszú hatótávolságú ballisztikus rakéták esetleges támadásának kivédése céljából telepítendő rendszert egy Csehországban létesítendő radarállomással kapcsolják össze.

A két állam csütörtökön véglegesítette az egyezséget, amelyet Oroszország saját maga elleni lépésnek tekint. Az orosz vezérkar számos ellenlépést helyezett kilátásba: a Balti Flotta hajóinak és repülőinek atomtöltetekkel való felfegyverzését, illetve atomtöltetű rakéták telepítését Fehéroroszországba és a kalinyingrádi enklávéba.

Az orosz vezérkari főnök helyettese azt mondta: Lengyelország a megállapodással orosz atomtámadás veszélyének teszi ki magát.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×