eur:
389.59
usd:
361.88
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

"Ez tűrhetetlen egy demokratikus országban"

Az ENSZ rasszizmus leküzdésére alakult bizottsága Genfben kiadott nyilatkozatában bírálta az új német honosítási törvényt. A szeptember elsején életbe lépő intézkedés eredetileg a Németországban élő külföldiek fokozottabb integrálását célozta, azonban máris számos kifogás merült fel a kérdőív fogalmazása ellen.

Németországban az állampolgárság megadása az illetékes tartományok hatáskörébe tartozik. Noha országos viszonylatban hoztak rendelet a honosítás korszerűsítéséről, az egyes tartományoktól függ, hogy mi kerül be abba a kérdőívbe, amelyet az állampolgárságért folyamodó külföldieknek ki kell tölteniük.

Az ENSZ rasszizmus leküzdésére alakult bizottsága kiváltképpen a Baden-Württembergben érvényes kérdőív miatt háborodott fel, mert ezen megkülönböztető célzatú kérdések is szerepelnek.

A 310 pontba sűrített és minden esetben több lehetséges választ is tartalmazó ív kitöltése jelenti az első lépést a honosítás felé. A válaszok kiértékelése alapján döntenek a hatóságok az állampolgárság megadásáról vagy elutasításáról, az ENSZ bizottság bírálata szerint azonban a kérdések diszkriminatív faji és vallási megkülönböztetésről tanúskodnak, ami tűrhetetlen egy demokratikus országban.

Németországban élő külföldiek szervezetei is kifogásokat emeltek az új honosítási törvénnyel szemben és úgy vélték, hogy az eredeti céllal ellentétben, a módosítás aligha szolgálja majd az idegenek minél nagyobb számban történő teljes integrálását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×