eur:
385.28
usd:
354.97
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita

Latin-amerikaiak a "gyűlölet-direktíva" ellen

A latin-amerikai országok egy részét tömörítő Andoki Közösség felfüggesztheti a kereskedelmi tárgyalásokat az Európai Unióval, az új, brüsszeli bevándorlási irányelv miatt. A rendelkezés szerint az illegális bevándorlókat - kitoloncolásuk előtt - másfél évig börtönben lehetne tartani.

A latin-amerikai vezetők közül legutóbb Rafael Correa ecuadori elnök reagált dühösen az EU által javasolt új, bevándorlási irányelvre. "Akár le is állíthatjuk a kereskedelmi tárgyalásokat! Miért foglalkozzunk egy olyan közösséggel, ami bűnözőkként kezeli a bevándorlókat? Nehéz úgy üzletről beszélni, hogy figyelmen kívül hagyjuk az emberi jogokat" - mondta.

A dél-amerikai országokban felháborodással fogadták az EU tervezett rendelkezését, amely szerint az illegális bevándorlókat 18 hónapig őrizetben lehetne tartani. Kitoloncolásukat követően pedig öt éven át nem léphetnének az Unió területére.

Az Andok-csoport soros elnökségét betöltő ecuadori államfő egyenesen "gyűlölet-direktívának" nevezte a tervet. Ezt megelőzően a radikális baloldali retorikájáról ismert Hugo Chávez venezuelai elnök fenyegetőzött azzal, hogy korlátozni fogja az EU-ba irányuló napi 400 ezer hordós olajexportot.

Nem értik?


Zapatero spanyol miniszterelnök azt mondta a múlt heti EU-csúcson, hogy a latin-amerikai vezetők nem értik, miről szól a rendelkezés.

Dél-Amerika azonban nem csak az emberi jogok miatt aggódik: a külföldön dolgozó latin-amerikaiak évente 43 milliárd euró értékben küldenek haza pénzt, ami több mint a régióba érkező külföldi befektetések és segélyek összege - jegyezte meg az euobserver.com nevű portál.

Közben, a spanyol média jelentései szerint bevándorlók egy csoportja a vasárnapi spanyol-olasz EB futballmeccs büntetőrúgásainak idején akart behatolni az Észak-Afrikában található Melilla spanyol enklávéba. A spanyol és marokkói határőröknek sikerült visszatartaniuk őket. Az elmúlt években több EU-s területre tartó bevándorlót lelőttek a határőrök.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×