eur:
389.29
usd:
362.66
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Tudja meg, miből mennyit vihet magával, ha Horvátországba utazik!

Csak annyi élelmiszert, házi készítésű hústerméket vihetnek magukkal a nyaralók Horvátországba, amennyi az utazás idejére szükséges - mondta az InfoRádiónak a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága szóvivője. Sipos Jenő a további korlátozásokról is beszámolt.

Kereskedelmi mennyiségű élelmiszert nem vihetnek magukkal a Horvátországba indulók: ha mégis ez történne, a hatóságok elkobozzák azt - tájékoztatta az InfoRádiót a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága szóvivője.

Sipos Jenő hozzátette: nagyobb mennyiségű nyers vagy házilag készített hústerméket sem engednek át a határon, a turisták ezekből is csak annyit tarthatnak maguknál, amennyi az utazás idejére, a megérkezésig szükséges.

Egyebek mellett a jövedéki termékek bevitelét is szabályozzák a horvát hatóságok: az országba 200 szál cigaretta, egy liter tömény szeszesital, két liter asztali bor, 50 gramm parfüm, illetve a kezelőorvos által előírt mennyiségű gyógyszer, gyógyhatású készítmény vihető be - közölte a szóvivő.

Érdemes a gyógyszerekről szóló dokumentum angol nyelvű változatát is magukkal vinniük a turistáknak - jegyezte meg Sipos Jenő.

A külföldiek 15 ezer horvát kunának megfelelő készpénzt vihetnek magukkal az országba, illetve hozhatnak ki onnan, ehhez azonban a horvát nemzeti bank engedélyével kell rendelkezniük. Az idegen valuta - például euró - korlátlan mennyiségben lehet a nyaralóknál, igazolást csak akkor kell kérni, ha a be- vagy kivitt összeg értéke meghaladja a 40 ezer kunát - fűzte hozzá a VPOP szóvivője.

Akik házi kedvencüket is magukkal viszik a nyaralásra, ügyeljenek, hogy az állatok is rendelkeznek érvényes állategészségügyi igazolással - szögezte le a szóvivő.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×