eur:
389.34
usd:
362.38
bux:
67961.02
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Feléledt a megszűntnek hitt terrorszervezet

Bombariadó volt egy Kelet-Franciaországban közlekedő vonaton. Az egyik szerelvényen egy levelet találtak, melyben a Vörös Brigádok nevében valaki Cesare Battisti egykori terrorista szabadon bocsátását követeli. A francia kormány négy év leforgása alatt a Vörös Brigád két egykori terroristájának kiadását engedélyezte Olaszország kérésére.

Többszöri bombariadó miatt nyomoz a francia rendőrség, melyet a Vörös Brigádok terrorszervezet nevében jelentettek be. A Párizs-Annecy között közlekedő nagysebességű vonatot, a TGV-t az elmúlt napokban kétszer is le kellett állítani a tűzoltóságra betelefonáló, erős olaszos akcentussal beszélő férfi miatt, aki azt állította, hogy bombát helyezett el a szerelvényen.

Lehet rosszízű tréfa


Ezt követően egy kelet-franciaországi városka egyik nyilvános telefonfülkéjében találtak egy levelet, melyben - szintén a Vörös Brigádok nevében - Cesare Battisti egykori olasz terrorista szabadon bocsátását követelik. A férfi kiadásáról még két évvel ezelőtt döntött Dominique de Villepin kormánya, de akkor megszökött, és csak nemrég fogta el a brazil rendőrség.

Bár a hatóságok nem zárják ki, hogy csupán rossz ízű tréfáról vagy valakinek a feltűnési viszketegségéről van szó, mégis komolyan veszik a fenyegetést, hiszen arra azt követően került sor, hogy Olaszország kérésére a francia kormány nemrég egy második egykori olasz terrorista, Marina Petrella kiadásáról is határozott.

Francois Fillon kormányfő június 9-én írta alá a Marina Petrella kiadatását engedélyező rendeletet. Az egykori terroristanőt az olasz bíróság 1992-ben ítélte életfogytiglani börtönbüntetésre, amiért 1981-ben meggyilkolt egy rendőrt és egy másikat súlyosan megsebesített, túszul ejtett egy bírót, illetve fegyveres rablásokat és merényleteket követett el.

Battisti a nagy hal

A Franciaországban 15 évvel ezelőtt menedékjogot kapott nő időközben férjhez ment, gyermeke született és az utóbbi években szociális munkásként dolgozott. Ügyvédje a francia állami tanácshoz, a legmagasabb adminisztratív bírósághoz fordult, hangoztatva: védence pszichés állapota rendkívül leromlott, az elmúlt hónapokban több mint ötven napot töltött pszichiátrián, így nem adható ki. Ügyét a kommunista párt is felkarolta, és nyilatkozatban ítélte el a kiadatást lehetővé tevő rendeletet.

Cesare Battisti ügye jóval nagyobb port vert fel, talán nem véletlen, hogy a telefonfülkében talált levél kizárólag vele foglalkozik. A Franciaországban letelepedett és ismert íróvá vált egykori terrorista kiadatása ellen két éve számos baloldali értelmiségi nyilvánosan is tiltakozott.

A férfi időközben Brazíliába szökött, ahol nemrég fogta el az ottani rendőrség, és a hírek szerint rövidesen kiadják Rómának. Battistit is életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte az olasz bíróság - még 1978-ban - egy rendőr és egy börtönőr meggyilkolása miatt.

Olaszország egyébként 2006 októberében adta át a francia kormánynak azt a dokumentumot, melyben tizenkét, gyilkosság miatt elítélt egykori szélsőbalos terrorista kiadatását kéri. A Vörös Brigád tagjainak 20 éve Francois Mitterand államfő ígért franciaországi menedékjogot, azzal a feltétellel, hogy felhagynak az erőszakkal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×