eur:
389.19
usd:
362.62
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Csempészek, latorállamok és atomhatalmak hajszája a nukleáris feketepiacon

A nukleáris biztonságot felügyelő amerikai intézmény friss jelentése szerint atomtöltetek tervrajzait találták meg svájci csempészek számítógépein, ami aggodalmat keltett a washingtoni kormányban amiatt, hogy atomtitkok illetéktelen kezekbe kerülhetnek.

Az Institute for Science and International Security (ISIS) intézet megvizsgálta egyebek között annak a tavalyi amerikai hírszerzési értesülésnek a jelentőségét, amely szerint Irán 2003-ban felfüggesztette atomfegyver-tervezési programját, és ennek hatására a Bush-kormány enyhébben ítélte meg az Irán jelentette veszélyt.

Ha Irán részletes atomtöltet-tervrajzok birtokába jut a nukleáris feketepiacon, akkor nem kell saját terveket készítenie atomfegyver-programja keretében. "Ennek veszélyét kell megvizsgálni" - jelentette ki egy magas rangú amerikai tisztségviselő, de hozzátette, hogy keveset tud azon kívül, ami az ISIS készítette jelentés nyilvános részében szerepel.

Mint mondta, állandóan lehet aggódni amiatt, hogy egy "latorállam" vagy egy rossz szándékú szervezet olyan információhoz jut, amelynek köszönhetően fel tudja gyorsítani fejlesztési tevékenységét.

A Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és az amerikai külügyminisztérium nem fűzött megjegyzést a jelentéshez.

Svájci nyomozók 2004-ben bukkantak rá a szóban forgó tervekre olyan csempészek számítógépein, akik kapcsolatban álltak Abdel Kadír Kán pakisztáni atomtudóssal, a pakisztáni atomprogram atyjával. Kán 2004-ben beismerte, hogy engedély nélkül atomtechnológiát adott el Iránnak, Líbiának és Észak-Koreának - igaz, később visszavonta ezt a vallomást.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) egyik magas rangú tisztségviselője szerint nem valószínű, hogy csak a három svájci birtokába jutott titkos atomfegyverterv, de az ISIS jelentése nem tér ki arra, hogy esetleg még kik szerezhettek meg ilyen rajzokat.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×