eur:
397.04
usd:
369.68
bux:
70022.97
2024. június 14. péntek Vazul

Utórengések nehezítik a japán mentők munkáját

Több mint ezer mentő kutatott vasárnap reggel a Japán északi részét megrázó földrengés során eltűntek után. A Richter-skála szerinti 7,2-es erősségű szombati földrengés során tizenkét ember tűnt el, legalább hatan meghaltak és kétszázhuszonnégyen megsérültek.

A földrengés által megrongált egyik gátnál Mijagi prefektúrában, Kurihara város közelében szivárogni kezdett a víz - közölte vasárnap egy katonai illetékes. A mentők, akik egy földcsuszamlás alatt rekedt ember után kutattak, kénytelen voltak felfüggeszteni a munkát. A gát közelében mintegy harminc ház van veszélyben.

Vasárnap reggelig több mint 240 utórezgést észleltek Mijagi és Ivate prefektúra területén.

Az éjszakát mintegy háromszázan óvóhelyen töltötték. Mintegy 340 háztartásban nem volt villany, szombat este 2500 lakásban nem volt víz a két prefektúrában - közölték illetékesen.

A mentők közölték: épségben akadtak rá három külföldire, akinek a földrengés után nyoma veszett. A külföldiek, akiknek az állampolgárságát nem közölték, angoltanárként dolgoznak a szigetországban. Japán társukkal kempingezni indultak egy termálfürdőközponthoz, ahol száz ember rekedt egy földcsuszamlás alatt. A helyi hatóságok kiderítették, hogy végül megváltoztatták az útitervüket. Morioka városban találtak rájuk, ahol a földrengés csak kisebb károkat okozott.

A földcsuszamlás következtében az említett fürdőközpontban összedőlt egy vendéglő, a kétszintes épület hét embert temetett maga alá. A helyi hatóságok szerint eddig három tetemet találtak meg a romok alatt.

Szakértők szerint a rengés kisebb erősségű volt, mint az egy hónappal korábbi kínai, az epicentruma gyéren lakott területen volt, és a szigorúbb japán építési előírásoknak köszönhetően is kisebbek voltak a károk.

Címlapról ajánljuk

Vitézy Dávid: visszahívott Karácsony Gergely, és elnézést kért

Karácsony Gergely elnézést kért kiszivárgott mondataiért, miszerint lapáttal fogja agyonverni vetélytársát – közölte Vitézy Dávid Facebook-bejegyzésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.14. péntek, 18:00
Ch. Gáll András az Index főmunkatársa
Dénes Tamás az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×