eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 16. vasárnap Jusztin

Folytatódnak a romániai helyhatósági választások

Romániában vasárnap tartják a helyhatósági választások második fordulóját. Azokon a településeken választanak polgármestert, ahol a jelöltek egyike sem szerezte meg az első fordulóban a szavazatok többségét.

Sikerül-e megtartania a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek a Szatmárnémeti és Zsombolyai polgármesteri széket? Az RMDSZ vagy az ellenzéke erősebb a székelyföldi városokban? Magyar szempontból talán ezek a legjelentősebb kérdések, amelyekre a romániai helyhatósági választások vasárnap zajló második fordulója adhat választ.

Vasárnap már csak azoknak a településeknek a választóit hívták az urnákhoz, amelyeken az első fordulóban egyik polgármesterjelöltnek sem sikerült megszereznie a szavazatok többségét. Ezúttal a két legjobban helyezett jelölt mérkőzik meg egymással.

A székelyföldi városokban, Sepsiszentgyörgyön, Gyergyószentmiklóson és Baróton az RMDSZ és a Magyar Polgári Párt jelöltjei között dől el a verseny. Mind Sepsiszentgyörgyön, mind Gyergyószentmiklóson a magyar ellenzék küldött több képviselőt az önkormányzati testületbe. Szatmárnémetiben és Zsombolyán az a kérdés, hogy sikerül-e túllépni az etnikai szavazás határain.

Mindkét városban kisebbségben van a magyar lakosság, négy évvel ezelőtt azonban RMDSZ-es polgármestert választottak. Kétesélyes a verseny Bukarestben is, ahol a jobboldali Demokrata-Liberális Párt jelöltjének egy független jelölttel kell megmérkőznie.

Noha a román fővárost a baloldalnak 1989 óta még soha nem sikerült bevennie, most jó esélye mutatkozik erre. A független jelölt ugyanis a Szociáldemokrata Párt szenátori tisztségéről mondott le, amikor benevezett a versenybe, és a második forduló előtt szinte a teljes politikai mezőny mögötte sorakozott fel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiszámolták, mennyit hoz a konyhára a budapesti Bajnokok Ligája-döntő

Kiszámolták, mennyit hoz a konyhára a budapesti Bajnokok Ligája-döntő

A látogatók fogyasztásai és költései növelik a kiskereskedelem, a vendéglátás és a szolgáltatások forgalmát a helyi vállalkozások körében, valamint gyarapítják a szállítási ágazatok bevételét is – mondta az InfoRádióban Németh Viktória, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány senior elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×