eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

Folytatódnak a romániai helyhatósági választások

Romániában vasárnap tartják a helyhatósági választások második fordulóját. Azokon a településeken választanak polgármestert, ahol a jelöltek egyike sem szerezte meg az első fordulóban a szavazatok többségét.

Sikerül-e megtartania a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek a Szatmárnémeti és Zsombolyai polgármesteri széket? Az RMDSZ vagy az ellenzéke erősebb a székelyföldi városokban? Magyar szempontból talán ezek a legjelentősebb kérdések, amelyekre a romániai helyhatósági választások vasárnap zajló második fordulója adhat választ.

Vasárnap már csak azoknak a településeknek a választóit hívták az urnákhoz, amelyeken az első fordulóban egyik polgármesterjelöltnek sem sikerült megszereznie a szavazatok többségét. Ezúttal a két legjobban helyezett jelölt mérkőzik meg egymással.

A székelyföldi városokban, Sepsiszentgyörgyön, Gyergyószentmiklóson és Baróton az RMDSZ és a Magyar Polgári Párt jelöltjei között dől el a verseny. Mind Sepsiszentgyörgyön, mind Gyergyószentmiklóson a magyar ellenzék küldött több képviselőt az önkormányzati testületbe. Szatmárnémetiben és Zsombolyán az a kérdés, hogy sikerül-e túllépni az etnikai szavazás határain.

Mindkét városban kisebbségben van a magyar lakosság, négy évvel ezelőtt azonban RMDSZ-es polgármestert választottak. Kétesélyes a verseny Bukarestben is, ahol a jobboldali Demokrata-Liberális Párt jelöltjének egy független jelölttel kell megmérkőznie.

Noha a román fővárost a baloldalnak 1989 óta még soha nem sikerült bevennie, most jó esélye mutatkozik erre. A független jelölt ugyanis a Szociáldemokrata Párt szenátori tisztségéről mondott le, amikor benevezett a versenybe, és a második forduló előtt szinte a teljes politikai mezőny mögötte sorakozott fel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Felemás hangulatban telt a kereskedés reggel Ázsiában, de az európai tőzsdéken már látszik némi hangulatjavulás a hét korábbi részében látott eséshez képest. Megérkeztek ma a havi amerikai PCE-adatok, amelyek a várakozásoknak megfelelően az infláció további lassulását mutatták, ám mivel a tegnap megjelent második negyedéves adat már magában foglalta a júniust is, így nagy meglepetése nem lehetett számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×