eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Gyerekként bánnak a nőkkel

Szaúd-Arábiában a felnőtt nőket is kiskorúaknak tekintik, hogy a férfi rokonok így tarthassák őket szoros felügyelet alatt - állítja egy nemzetközi emberi jogi szervezet. A szaúdi nőknek még arra is írásos engedélyt kell kérniük, hogy gyerekükkel utazhassanak.

Szaúd-Arábia az egyetlen ország a világon, ahol a nők nem vezethetnek autót - és ez csak az egyik példa arra, hogy az arab országban mennyire kiszolgáltatott a nők helyzete. A New York-i székhelyű emberi jogi szervezet, a Human Rights Watch legújabb jelentése szerint a szaúdi nőknek férfi rokonaik engedélyét kell kérniük olyan alapvető dolgokhoz, mint munka, utazás, iskola, házasság. A férfiak hozzájárulása nélkül még egészségügyi ellátásra sem jogosultak.

A nemzetközi szervezet több mint 100 szaúdi nővel készített interjú alapján írta meg jelentését, amiben az áll, hogy a közel 30 milliós országban a nőktől megtagadják még azokat az alapvető döntési jogokat is, amelyek a gyerekeiket érintik. Önállóan nem nyithatnak számukra bankszámlát, nem írathatják be őket iskolába, de még utazni sem utazhatnak gyerekükkel az apa írásbeli engedélye nélkül.

A nemi egyenlőtlenségek a munkahelyeken is kitűnnek. Ahhoz, hogy egy munkaadó nőket alkalmazzon, külön irodát kell biztosítania számukra. Az iskolákban is elszeparált tantermekben tanulnak a fiúk és a lányok - utóbbiakat gyakran rosszabbul felszerelt helyiségekben kevésbé felkészült tanárok oktatják.

Szociális munkások, pszichiáterek és ügyvédek szerint az arab állam teljesen lehetetlenné teszi a nők számára, hogy az őket ért bántalmazások miatt jogi segítséget kérjenek, mivel ehhez is beleegyezést kell kérniük. Márpedig Szaúd-Arábiában nagyon magas a családon belüli erőszak aránya.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×