eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Vlagyimir Putyin fogadta Mahmúd Abbászt

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken Novo Ogarjovó-i rezidenciáján fogadta Mahmúd Abbászt, a palesztin nemzeti hatóság vezetőjét, s elsősorban a Moszkvában megrendezendő közel-keleti konferencia orosz kezdeményezéséről beszélt vele.

Putyin a találkozón kijelentette: Oroszország támogatja a palesztin és izraeli vezetőknek a kedvező változásokra irányuló törekvéseit. Abbász arról szólt, hogy aggasztja a palesztinai biztonsági helyzet, s hangsúlyozta, hogy komoly és intenzív tárgyalásokat folytatnak az izraeli féllel.

A Kremlből származó értesülések szerint a megbeszélésen szerepelt a Palesztin Hatóságnak nyújtandó humanitárius segély, valamint a palesztin államiság kialakításával kapcsolatos feladatok megoldásának a támogatása is.

Az Interfax hírügynökség ezzel kapcsolatban emlékeztetett rá, hogy Oroszország tavaly már 60 tonna élelmiszert és gyógyszert, az egészségügyre és a szociális problémák megoldására pedig 10 millió dollárt adott humanitárius segélyként Palesztin Hatóságnak. A hírügynökséget a külügyminisztériumban arról is tájékoztatták, hogy már előkészítettek bizonyos, a palesztin területek rendjének fenntartásához szükséges műszaki eszközöket a palesztinai biztonsági erők számára.

Abbász előzőleg, szintén pénteken Szergej Lavrov külügyminiszterrel is találkozott. A megbeszélésről kiadott közlemény rámutat: a felek úgy vélik, hogy a moszkvai közel-keleti konferencián - amelyet Abbász támogatásáról biztosított - a palesztin-izraeli kérdések mellett feltétlenül meg kell vitatni a rendezés szíriai és libanoni vonatkozásait is.

Lavrov a találkozón aláhúzta a palesztin egység a nemzetközi közösség által elfogadható alapon történő helyreállításának fontosságát. A két fél aggodalmának adott hangot a Gázai övezetben uralkodó feszültség miatt. A közlemény rámutatott: a feleknek feltétlenül be kell tartaniuk a kidolgozott menetrendet. Mindezen túl a megbeszélésen a kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséről is szó volt a közlemény szerint.

A palesztin politikust fogadta pénteken II. Alekszij, Moszkva és egész Oroszország pátriárkája, és arról biztosította, hogy az orosz ortodox egyház kész közreműködni az izraeli-arab konfliktus békés megoldásában.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×