eur:
399.29
usd:
363.94
bux:
74175.47
2024. október 8. kedd Koppány

Békejobbot nyújtott a pápa a többi világvallásnak

Az ENSZ-nek erkölcsi központként kell működnie, ahol minden nemzet otthon érzi magát - mondta XVI. Benedek pápa az ENSZ Közgyűlésében pénteken. A katolikus egyházfő korábban egy washingtoni stadionban misézett 40 ezer ember előtt. Útjának központi eleme azonban az amerikai egyházon belüli szexuális zaklatással való szembenézés volt. Annak ellenére, hogy az Egyesült Államokat nem szokás katolikus államként emlegetni, a latin-amerikai bevándorlás nyomán itt él a harmadik legtöbb katolikus hívő.

XVI. Benedek pápa pénteken már nemzetközi államférfiként jelent meg az amerikai és nemzetközi nyilvánosság előtt, azt követően, hogy amerikai utazását az egyház megtépázott tekintélyének helyreállítására is felhasználta. Az egyházfő korán reggel New Yorkba, az ENSZ széhelyére indult Washingtonból, hogy felszólaljon a világszervezetben.

Médiastábja elmondta, hogy beszédében a nagy globális témák, a közel-keleti béke, Irak mellett szerepelt az erkölcsi elvek elsőbbsége a plurális társadalmakban, az emberi és vallási jogok tisztelete, az élet szentsége és a gazdag világ felelőssége a fejlődő országokkal szemben. Fehér házi látogatása során a pápa tartózkodott az öt éve indult iraki háború említésétől.

Az ENSZ-beszéd előtt Benedek több, mint 40 ezer hívő számára celebrált misét az amerikai fővárosban, de ami különösen felkeltette a helyi média figyelmét, az az volt, hogy hat évvel a botrány kirobbanása után végre nyíltan állást foglalt a papok által elkövetett szexuális zaklatások ügyében.

Az amerikai katolikus egyházban 2002 óta komoly válságot okoztak a gyermekek elleni szexuális zaklatásokról szóló vádak. Azóta többszáz papot távolítottak el és az egyház 2 milliárd dollár kártérítést fizetett ki.

XVI. Benedek most a leghatározottabb üzenetet küldte az ügyben, amikor programja előre be nem jelentett részeként több áldozattal is találkozott. Sean O'Malley bostoni bíboros, a találkozó szervezője 1000, az elmúlt néhány évtizedben papok által molesztált fiú és lány nevének jegyzékét adta át. XVI. Benedek - aki az egyházi hatóságok szerint maga kérte a találkozót - fél órán át beszélgetett és imádkozott együtt néhány, mára középkorú áldozattal.

Háromszor is kitért a papi pedofíliára

A pápa azzal is egyértelművé tette álláspontját, hogy látogatása során háromszor is kitért a témára - így a bostoni találkozó után a washingtoni stadionban tartott misén is.

"Semmilyen tőlem származó szó sem írhatja le a szenvedést és az okozott kárt" - mondta - "Az áldozatokat szerető pásztori figyelemmel kell kezelni" - tette hozzá.

A pápa arra is felhasználta a vallásilag színes Amerikában tett látogatását, hogy békejobbot nyújtson a többi nagy világvallásnak - miután az elmúlt időszakban sikerült a muszlim és zsidó hívőket is sértő kijelentéseket tennie. Kapcsolatépítő gesztusai ellenére a pápa a katolikus egytemi oktatók előtt tartott beszédében kiállt amellett, hogy semmi olyat ne tanítsanak, ami ellentmond az egyházi doktrínának.

Tudósítók megjegyzik, hogy bár az amerikaiak csak kevéssé ismerik XVI. Benedeket - a pápa odaadóbb hívőket talál a tengerentúlon, mint Európában, és ezt részben a nagyszámú latin-amerikai bevándorlónak köszönheti. Amerikában a hívők 40 százaléka jár rendszeresen misére, míg Európában csak 10. Emellett a nem katolikus hívők jelentős része is osztja a Vatikán erkölcsi és filozófiai nézeteit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Strasbourgban: "az EU-nak változnia kell"

Kedd délután órákon át faggathatják újságírók a magyar miniszterelnököt egy nappal azelőtt, hogy bemutatja Magyarország EU-elnöki programját a plenáris ülésen. Szólt a gazdasági versenyképességi megoldási terveiről, illetve a migrációs javaslatról. Szorgalmazta a schengeni csúcs létrehozását és a háború lezárása felé is javasolt lépéseket. Részletesen szólt Ukrajnával kapcsolatos álláspontjáról, és arról is, mi történik Európában két nappal az amerikai elnökválasztás után.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×