eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

A Hamász vezetőjével tárgyalt a volt amerikai elnök

Egy palesztin-izraeli tűzszünet lehetősége, a Gázai övezet zárlatának feloldása és Gilad Salit elrabolt izraeli katona sorsa volt a téma pénteken Jimmy Carter amerikai exelnök és Háled Mesaal, a Hamász iszlamista palesztin szervezet emigrációban élő vezetőjének damaszkuszi megbeszélésén.

Carter, aki építőmestere volt az 1979-es egyiptomi-izraeli békeszerződésnek, mostani közel-keleti körútján támogatni igyekszik az izraeli-palesztin megbékélésért tett erőfeszítéseket.

Izrael és az Egyesült Államok kormánya már a Carter-Mesaal találkozó előtt bírálta a volt elnököt, amiért szóba áll az általuk terroristának tekintett Hamász szervezet vezetőjével. Carter azzal védelmezte lépését, hogy fontos megismerni a Hamász vezetőinek nézeteit.

Érvelése szerint szükség van erre, hogy fel lehessen mérni, hajlanak-e a szervezet vezetői bármilyen kompromisszumra, hogy rá lehessen venni őket az ártatlan izraeli civilek elleni támadások leállítására és a palesztin Fatah szervezettel való együttműködésre.

Miközben az amerikai exelnök Mesaallal tárgyalt Damaszkuszban Salit izraeli tizedes sorsáról, a Hamász egy másik vezető tisztségviselője kijelentette, hogy változatlanok az izraeli katona szabadon bocsátásának feltételei.

"Salit azonnal kiszabadul, mihelyt Izrael szabadon engedi a börtöneiben őrzött palesztin foglyokat" - jelentette ki pénteken Kairóban Mahmúd Zahar. "Meghatározott számú fogoly szabadon bocsátását követeljük, feltételeink világosak" - idézte Zahart az egyiptomi MENA hírügynökség.

A Hamász 450 nevet tartalmazó listát juttatott el az izraeli illetékesekhez, a megnevezett palesztin foglyok szabadon bocsátását szabva feltételül Salit szabadulásához. Az izraeli hatóságok visszautasították a követelést, arra hivatkozva, hogy a szóban forgó palesztin foglyok többsége izraeli életeket kioltó gyilkos merényletekben vett részt.

Salit izraeli tizedes 2006 júniusában került palesztin fogságba. Egy palesztin fegyveres osztag rajtaütött egy izraeli katonai őrhelyen a Gázai övezet és a zsidó állam határán, onnan hurcolták el Salitot. A rajtaütés három radikális palesztin szervezet, köztük a Hamász közös akciója volt.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×