eur:
389.16
usd:
362.11
bux:
68510.26
2024. május 8. szerda Mihály

Ötpárti támogatás Tibetnek

Ötpárti országgyűlési határozat születhet a tibeti demonstrációkra adott kínai válasz kapcsán - mondta Semjén Zsolt, a KDNP elnöke. Az erről szóló javaslat jövő héten kerülhet a parlament elé.

A várhatóan jövő héten az Országgyűlés elé kerülő ötpárti határozati javaslat a tibeti kultúra megőrzését, az önrendelkezés jogát, az emberi jogokat hangsúlyozza - mondta Semjén Zsolt, a KDNP elnöke, miután Németh Zsolt és Balog Zoltán részvételével megbeszélést folytatott Ceten Szamduppal, a dalai láma európai képviselőjével Budapesten.

"Úgy tűnik, sikerült egyezséget létrehozni abban a tekintetben, hogy az öt parlamenti párt együtt nyújt be egy parlamenti határozati javaslatot, aminek a lényege az, hogy a magyar országgyűlés kiáll Tibet mellett, a tibeti nép és kultúra megőrzése mellett, az önrendelkezés joga mellett, az emberi jogok mellett" - hangsúlyozta Semjén Zsolt.

Ceten Szamdup az Európai Tibetet Támogató Csoportok dobogókői regionális találkozójára érkezett Magyarországra. Ennek keretében találkozott az országgyűlési képviselőkkel.

Az esemény utáni sajtótájékoztatón elmondta: ismeretei szerint eddig 150-en vesztették életüket a tibeti zavargások leverése során. "2300 embert letartóztattak. Emellett több száz tibeti sebesült meg, akiktől megtagadták az egészségügyi ellátást" - hangsúlyozta.

Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának Fideszes elnöke elfogadhatatlannak nevezte az erőszak alkalmazását a tibeti konfliktus rendezésében. "Elfogadhatatlan, hogy az ENSZ menekültügyi főbiztosa nem léphet be Tibet területére, és úgy vélem, hogy meg kell kezdődnie Kína és a dalai láma közötti párbeszédnek" - jelentette ki.

Az Európai Parlament egyébként csütörtökön a pekingi olimpia megnyitó ünnepségének bojkottját javasolta az EU-tagországok vezetőinek abban az esetben, ha nem kezdődik párbeszéd a kínai hatóságok és a dalai láma között.

Hogyan élvezhetnénk az olimpiát, ha Tibetben embereket ölnek meg?

A dalai láma és a tibeti emigráns kormány támogatja az olimpiai játékok megrendezését, ám morális dilemmát jelenthet, hogy élvezzük-e az olimpiai játékokat, amíg Tibetben embereket ölnek meg - mondta az InfoRádiónak Ceten Szamdup, a dalai láma európai képviselője.

Hozzátette, nem lepődne meg, ha újabb demonstrációkat eredményezne, hogy Tibetbe is elviszik az olimpiai lángot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Aktivisták palesztinbarát tiltakozó tábort létesítettek Európa egyik legrégebbi egyetemének udvarán. A mintát az amerikai egyetemek tiltakozói jelentették. A rendőrség kivonult a helyszínre, de nem tiltotta be a tüntetést. A hasonló megmozdulások számos ország egyetemein immár szinte mindennapossá váltak.

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×