eur:
389.3
usd:
364.22
bux:
68189.3
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Gyámság alá helyezi a pénzügyminiszter a renitens tárcákat

Egyre élesedik a vita Berlinben az egyes minisztériumok és a pénzügyminiszter között a jövő évi költségvetés miatt. A gazdasági fellendülésből kiindulva a minisztériumok többsége úgy vélte, végre megszabadulhat a takarékosság béklyóitól, és több mint 7 milliárd euróval túllépte az eredetileg tervezett költségkeretet.

A müncheni Süddeutsche Zeitung értesülése szerint a pénzügyminiszter négy minisztériumot anyagi gyámság alá akar helyezni, amire eddig nem volt példa az ország történetében.

Miután a bel- és külügyminiszter eleget tett a jövő évi költségvetési tervezet jelentős lefaragására tett pénzügyminiszteri felszólításának, Peer Steinbrück bejelentette, hogy maga fogja meghatározni a gazdasági, a művelődési, a közlekedési, valamint a nemzetközi fejlesztési segélyekre szakosodott minisztérium anyagi gazdálkodását.

A pénzügyminiszter szerint a négy említett minisztériumban alighanem nincsenek tisztában a kormány azon törekvésével, hogy 2011-ben már ne kényszerüljön állami kölcsönök felvételére.

Peer Steinbrück nem titkolta, hogy a gyámságra emlékeztető lépésre a négy érintett minisztériummal szemben az kényszeríti, hogy együttesen 7,2 milliárd euróval lépték túl a korábban tervezett keretet, és a hosszabb távú terveiket sem a takarékosság szellemében állították össze, így ez 2012-ig kereken 41 milliárd euró többletkiadást okozott volna az államháztartásnak.

A német alkotmány értelmében a pénzügyminiszternek jogában áll valamennyi minisztérium költségvetésének meghatározása - ha számíthat a kancellár támogatására. A Süddeutsche Zeitung címoldalán jelentett hír szerint a koalíción belüli zökkenőmentes együttműködés érdekében azonban végül is szeretne eltekinteni a hatalmi szótól.

Hanganyag: Vincze András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×