eur:
391.03
usd:
366.1
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Texasi szekta: legalább három feleség kell a mennybe jutáshoz

Több százan hagyták el egy poligamista szekta tulajdonában lévő texasi farmot: 400 gyerek és 130 felnőtt nő távozott. A rendőrök pénteken hatoltak be a csaknem 7 négyzetkilométeres területre, miután egy tizenéves lány azzal hívta őket, hogy molesztálták az ott lakók.

Nincsenek pontos információk arról, hogy összesen hányan éltek a texasi San Antóniótól 260 kilométerre északnyugatra fekvő birtokon, amelynek területén több lakóépület, orvosi ellátóhely és egy templom is áll.

A farm tulajdonosa a mormon egyházból kivált, Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Fundamentalista Egyháza nevű, poligámiát hirdető szekta követői alapították és tartották fenn.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a farmot elhagyók között volt-e a rendőrséget értesítő 16 éves lány, aki azt állította, hogy fizikai és szexuális zaklatás áldozata lett. A lány emellett azt is elárulta a rendőröknek, hogy tavaly gyermeket szült 50 éves férjének - holott Texasban 16 éves kor alatt tilos a házasság.

A farmon csupán egyetlen embert vettek őrizetbe, mivel akadályozta a nyomozást, a legtöbben együttműködtek az intézkedő hatóságokkal, a rendőrséggel és a gyermekjóléti szolgálattal.

A vallási csoport vezetője, a magát prófétának tartó Warren Jeffs jelenleg börtönbüntetését tölti: tavaly novemberben ítélték 10 év szabadságvesztésre nemi erőszakban való bűnsegédlet miatt, miután arra kényszerített egy 14 éves lányt, hogy összeházasodjon 19 éves unokatestvérével.

Több asszony kell a mennybe jutáshoz

A szekta - amely több mint egy évszázada szakadt ki a mormon egyházból - legtöbb követője az Arizona állambeli Colorado Cityben, illetve a utah-i Hidale-ben él. Követői abban hisznek, hogy a férfiaknak legalább három nőt kell feleségül venniük, hogy a mennybe kerülhessenek, míg a nők számára ennek feltétele, hogy engedelmesek legyenek.

A poligámia illegális az Egyesült Államokban, a hatóságok azonban eddig nem szálltak szembe az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Fundamentalista Egyházával, mert attól tartottak, hogy megismétlődhet az 1993-as wacói tragédia.

Akkor egy úgynevezett "davideánus szekta" fegyvereket is gyűjtő tagjai barikádozták el magukat a Mount Carmel Központban az ATF (az Egyesült Államokban az alkohol, a dohány és tűzfegyverek gyártását, forgalmazását ellenőrző szövetségi hivatal) munkatársai elől.

Az FBI-ügynökök 51 napig ostromolták a tanyát, majd megtámadták az épületet, könnygázgránátokat lőttek be, ám közel húsz perccel az utolsó lövés után a központ kigyulladt, a lángok között pedig nyolcvanan lelték halálukat, csupán kilencen menekültek meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×