eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Csak a hatékony adatvédelem menti meg a kémkedéstől a munkavállalókat

A Lidl élelmiszerláncnál és a Schlecker drogériahálózatnál a dolgozók rendszeres megfigyelése miatt kirobbant botrány csupán a jéghegy csúcsa. A berlini kormány adatvédelmi biztosa szerint más cégeknél is titkos ellenőrzés alatt tartják az alkalmazottakat. Ennek csupán a hatékony adatvédelmi törvény vethetne véget - állapította meg a biztos.

Peter Schaar egy interjúban elmondta, hogy a Lidl csupán megnyitotta azt a sort, amelyet az alkalmazottaikat titokban megfigyelő vállalatok alkotnak. A Schlecker drogériahálózatnál leleplezett titkos ellenőrzések is országos megütközést váltottak ki, de az Edeka majd a Plus élelmiszerláncolat dolgozóitól érkezett hasonló panaszokat a közvélemény már legfeljebb fejcsóválással fogadta, holott ez még csak a jéghegy csúcsa.

A berlini kormány adatvédelmi biztosa szerint a vállalatok jelentős része próbál titokban értesüléseket gyűjteni munkatársai viselt dolgairól, és erre jó lehetőséget kínál a számítógépek használatának ellenőrzése.

Peter Schaar úgy vélte, hogy a munkahelyi számítógépek egyenesen csábítják a cégek vezetőségét legalább szúrópróbaszerű ellenőrzésekre, mert sok esetben még azt is tudni akarják, hogy az interneten mire kattintanak az alkalmazottak.

A kormánybiztos ezért hatékony adatvédelmi intézkedések meghozatalát sürgette, amelyek betartását a törvény teljes szigorával kellene keresztülvinni - különben változatlan erővel folytatódik, és nemcsak a kereskedelmi alkalmazottak munkahelyi viselkedésének titkos megfigyelése.

Hanganyag: Vincze András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×