eur:
394.39
usd:
371.5
bux:
0
2024. április 16. kedd Csongor

Nem támogatják a neonácik betiltását

Eddig nyolc német tartomány közölte, hogy nem támogatja a szövetségi belügyminiszter azon kezdeményezését, hogy törvényt alkossanak az NPD nevű neonáci párt betiltására. A tartományok döntését Berlinben megütközéssel fogadták, annak ellenére, hogy alkotmányjogi érveik nem jelentettek meglepetést.

Az ezredfordulót követően az akkori balközép kormány belügyminiszter már kísérletet tett a neonáci párt működésének betiltására, végül is azonban letett a próbálkozásról, mert a törvényes intézkedéshez fel kellett volna fedni a pártba beépített hivatásos ügynökök személyazonosságát, és még ezután sem volt egyértelmű esély a sikerre, következésképpen félő volt, hogy az esetleges kudarcot a neonáci párt saját politikai céljaira használhatta volna fel.

Wolfgang Schäuble belügyminiszter most ismét riadót fújt az NPD ellen, rámutatva arra, hogy titokban ez a párt koordinálja a jobboldali csoportok szélsőséges tevékenységét. Ezért a miniszter tartományok államvédelmi intézményeit arra kérte, hogy adják át Berlinnek a neonáci mozgalmakra vonatkozó értesüléseiket.

A 16 német tartomány közül azonban 8 máris bejelentette, hogy nem tartja esélyesnek a belügyminiszter kezdeményezését, ezért nem is vesz részt az adatgyűjtésben.

Mint a bajor belügyminiszter - a kérést elutasító tartományok nevében - hangsúlyozta, semmi esetre sem lehet megengedni a 2003-ban történt kudarc megismétlődését, mert abból a neonáci párt újabb politikai tőkét kovácsolhatna.

Utalt arra is, hogy a beépített ügynökök visszavonására sincs lehetőség, mert az államnak tudnia kell, mire készül az NPD.

A Baloldali Párt vezetője viszont leszögezte, hogy még akkor is lépéseket kell tenni a neonáci párt működésének betiltására, ha ennek előfeltétele az informátorok kivonása a pártból.

Hanganyag: Vincze András (München)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Recep Tayyip Erdogannak ez lehet az utolsó ciklusa államfőként, hiszen a török alkotmány szerint nem indulhat több alkalommal a pozícióért. 2028-tól valóban új elnöke lesz Törökországnak? Erről, valamint a március 31-i önkormányzati választások jelentőségéről is beszélt Egeresi Zoltán Törökország-kutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×