INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

A fémiparba nem gyűrűzött be a válság

Infostart / InfoRádió
Az Egyesült Államok ingatlanpiacán kirobbant pénzügyi válság már jó ideje tépázza a vezető ipari országok gazdaságát, és a közelmúltban főleg vészjósló jelentések láttak napvilágot az idei konjunktúra kilátásairól. A fémipart azonban mintha elkerülte volna a vihar szele, legalábbis Németországban már hónapok óta példátlan virágzásnak indult a gépgyártás.

Január óta a fémipar közel 30 ezer alkalmazottat vett fel, de még ezzel is csak a kínálkozó munkalehetőségek töredékét tudták betölteni. A fém- és elektronikai ipar ugyanis már hónapok óta dübörög Németországban.

A megrendeléseket alig győzik az üzemek teljesíteni, nem egy helyen halasztásokat kérnek a megrendelőktől, mert nincs elég dolgozó a felvállalt munkák elvégzésére. Mint a Bild Zeitung keddi száma jelentette, az év során a gépgyártásban közel 150 ezer új állás létrehozására lehet számítani, amire Németországban a 60-as évek gazdasági csodája óta nem volt példa.

Országos viszonylatban még biztatóbb a helyzet, ugyanis az egykori NDK-ban, ahol eddig csaknem kétszer olyan magas volt a munkanélküliek aránya, mint az ország nyugati felében, már közel 10 százalékkal több új állást kínál az ágazat, így valószínűnek tűnik, hogy hamarosan ugyanannyi alkalmazottal foglalkoztat majd a gépipar, mint az ezredforduló, tehát a nagyarányú áramvonalasítás előtt.

A fizetések is kedvezően alakulnak az ágazatban, ugyanis a tarifaszerződések értelmében a fémipari dolgozók bére az elmúlt év során átlag 4 százalékkal emelkedett, ami lényegesen túllépi az inflációt. Az év elején kereken 3,5 millióan dolgoztak a fém- és elektronikai iparban.

Hanganyag: Vincze András

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk