eur:
393.76
usd:
368.81
bux:
65979.83
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

130 halálos áldozata volt a tibeti tüntetések elfojtásának

Tibetben mintegy 130 embert öltek meg a kínai hatóságok a hónap elején lezajlott tüntetések elfojtásakor - közölte helyi forrásokból származó értesülésre hivatkozva az indiai Dharmszalában muködo tibeti emigránskormány.

Százharminc halálesetről biztos tudomásunk van - mondta Szamdhong rinpocse, a nemzetközileg el nem ismert kormány miniszterelnöke. A múlt héten 99 halálos áldozatról adott ki jelentést a dharmszalai emigránskormány.

Pekingi hivatalos közlés szerint ugyanakkor 19 halálos áldozata volt a tibeti zavargásoknak. A kínai hatóságok verziója szerint az áldozatok közül tizennyolcan ártatlan civilek, amin a tibetiek által meglincselt kínai polgári személyeket értik.

A legmagasabb rangú kínai tisztségviselő, akit börtönbüntetésre ítéltek az 1989-es pekingi tüntetésekkel összefüggésben, felszólította hétfőn a kínai vezetőket, hogy folytassanak őszinte tárgyalásokat a dalai lámával. Pao Tung bírálta a kínai hatóságokat, amiért kitiltották a külföldi tudósítókat a forrongó himalájai területről. Nyilatkozata szerint ez az intézkedés csak fokozta a külvilág gyanakvását a kínai hatóságok bejelentéseivel szemben. Pao e-mailben küldte el nyilatkozatát egy nyugati hírügynökségnek.

Pao Tung közvetlen munkatársa volt Csao Ce-jang egykori pártfőtitkárnak, akit 1989-ben váltottak le, mert ellenezte a Tienanmen téri tüntetések katonai erővel való szétverését. Paót hétévi szabadságvesztésre ítélték, mert rokonszenvezett a tüntető diákokkal, és értesüléseket szivárogtatott ki hozzájuk a legfelsőbb pártvezetők tanácskozásairól.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, viszont az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×