eur:
401.31
usd:
365.88
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

"Megzsarolta" főrészvényese a vezető divatházat

A világ egyik legismertebb német divatháza a Hugo Boss. Férfi és női ruházati termékeit a luxuskategóriába sorolják, így nem meglepő, hogy évi forgalma meghaladja a másfél milliárd eurót. A jól menő üzletet azonban most komoly veszély fenyegeti, ugyanis főrészvényese egy összegben követelte a korábbi hitelek visszafizetését.

A dél-németországi Metzingenben működő Hugo Boss divatház nehéz idők elé néz, mert főrészvényese, a La Manche csatorna egyik adóparadicsomában, a Jersey szigetén megtelepedett Permire nevű pénzügyi társaság kényszerítette a részvények után járó jutalék drasztikus emelésére.

Így a Permirének idén 450 millió euró jutalékot kell átutalni. A Boss igazgatótanácsa ugyan megszavazta az intézkedést, de a testület élén álló Gert Bauer már a divatház elvérzését emlegette.

Mint fogalmazott, nem volt más választása, mert a Permire nevű, kockázatos befektetésekre szakosodott pénzügyi csoport és a Boss között fennálló szerződés nem biztosított szabad mozgásteret.

A német divatháznak tavaly közel 20 százalékkal sikerült növelnie nyereségét, ami így elérte a 154 millió eurót. Az összeg azonban csak töredékét fedezi a jutaléknak, így félő, hogy a Bossnak most olyan források után kell néznie, amelyek felhasználása alapjaiban rengeti meg a cég működését.

A német tévében egy gazdasági szakértő aggasztónak nevezte a lépést, és állami lépéseket sürgetett a könyörtelen módszereket alkalmazó pénzcsoportok munkahelyek tömegeit veszélyeztető intézkedéseinek törvénytelenné nyilvánítására.

Hanganyag: Vincze András (München)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 6. 20:46
2024. október 6. 20:16
×
×
×
×