INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

"Megzsarolta" főrészvényese a vezető divatházat

Infostart / InfoRádió
A világ egyik legismertebb német divatháza a Hugo Boss. Férfi és női ruházati termékeit a luxuskategóriába sorolják, így nem meglepő, hogy évi forgalma meghaladja a másfél milliárd eurót. A jól menő üzletet azonban most komoly veszély fenyegeti, ugyanis főrészvényese egy összegben követelte a korábbi hitelek visszafizetését.

A dél-németországi Metzingenben működő Hugo Boss divatház nehéz idők elé néz, mert főrészvényese, a La Manche csatorna egyik adóparadicsomában, a Jersey szigetén megtelepedett Permire nevű pénzügyi társaság kényszerítette a részvények után járó jutalék drasztikus emelésére.

Így a Permirének idén 450 millió euró jutalékot kell átutalni. A Boss igazgatótanácsa ugyan megszavazta az intézkedést, de a testület élén álló Gert Bauer már a divatház elvérzését emlegette.

Mint fogalmazott, nem volt más választása, mert a Permire nevű, kockázatos befektetésekre szakosodott pénzügyi csoport és a Boss között fennálló szerződés nem biztosított szabad mozgásteret.

A német divatháznak tavaly közel 20 százalékkal sikerült növelnie nyereségét, ami így elérte a 154 millió eurót. Az összeg azonban csak töredékét fedezi a jutaléknak, így félő, hogy a Bossnak most olyan források után kell néznie, amelyek felhasználása alapjaiban rengeti meg a cég működését.

A német tévében egy gazdasági szakértő aggasztónak nevezte a lépést, és állami lépéseket sürgetett a könyörtelen módszereket alkalmazó pénzcsoportok munkahelyek tömegeit veszélyeztető intézkedéseinek törvénytelenné nyilvánítására.

Hanganyag: Vincze András (München)


A címlapról ajánljuk