INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Éjfélig kaptak határidőt a tibeti tüntetők

Infostart / InfoRádió
Kína Tibettel szomszédos tartományaira is átterjedtek a tiltakozások, a dalai láma pedig keményen bírálta Pekinget a zavargások elfojtásáért. A tibeti emigráns kormány és a pekingi vezetés egymásnak ellentmondó adatokat közölt a tibeti halottak számáról.

Szecsuan és Kanszu tartományra is átterjedt a Tibetben indult lázongás, és a további erőszaknak a hírügynökségek szerint legkevesebb hét halottja van. Magában a tibeti fővárosban a hétvégi megmozdulásoknak s tibeti emigráns kormány szerint legalább 80 halottja van.

A kínai hatóságok ennél kevesebb halálesetet ismernek el. Csiangpa Puncog tartományi kormányzó azt állítja, hogy a tüntetések során 13 "ártatlan civil" vesztette életét - azt azonban tagadta, hogy a kínai biztonsági erők halálos fegyvereket vetettek volna be a tiltakozók ellen - szerinte ilyen nem is volt a katonáknál és rendőröknél.

"Felelős tisztségviselőként állíthatom, hogy fegyver nem dördült el" - jelentette ki pekingi sajtótájékoztatóján.

A karhatalom az után csapott le, hogy függetlenségüket követelő tibetiek kínai üzleteket és általuk kínainak tartott embereket támadtak meg a tartományi fővárosban.

Rosszkor jött

A lázongás különösen kellemetlen Kína számára, amely harmóniában élő államként akarta mutatni magát a nyári olimpia előtt.

A tibetiek szellemi vezetője, a dalai láma - aki maga nem követel függetlenséget - különösen kemény szavakkal ostorozta Kínát, amikor észak-indiai otthonából nyilatkozatott tett közzé. Ebben azt mondta: hogy a kínai hatóságok "a terror uralmát vezették be Tibetben", és nemzetközi vizsgálatot követelt a hétvégi események ügyében.

Páncélosok Lhásza utcáin


A feszültség a múlt hét elején kezdődött, amikor a szerzetesek megemlékeztek Tibet függetlenségi háborújáról. A terület 57 éve áll Kína fennhatósága alatt.

A Lhászából kiszivárgott felvételek szerint az utcákon kínai páncélosok cirkálnak. Kína helyi idő szerint hétfő éjfélig adott határidőt a tüntetések résztvevőinek, hogy megadják magukat.

A hatóságok ügyelnek arra is, hogy a helyi lakosok csak a hivatalosan jóváhagyott információhoz jussanak hozzá. A külföldi műholdas hírtévék adásait szigorúan kikapcsolják, amikor Tibet kerül szóba és megakadályozták a YouTube videó megosztó oldalhoz való hozzáférést is, miután azon tibeti felvételek jelentek meg.


A címlapról ajánljuk