eur:
392.29
usd:
365.59
bux:
66812.59
2024. április 26. péntek Ervin

Egy német pilóta bevallotta: ő a Kis herceg szerzőjének gyilkosa

Egy 88 éves egykori német vadászpilóta bevallotta: attól tart, hogy ő lőhette le a tenger fölött Antoine de Saint-Exupéry, a Kis Herceg írójának gépét. Az idős férfi vallomását egy rövidesen megjelenő könyv tartalmazza. Az író a II. világháború idején tűnt el, és soha nem találták meg a holttestét.

Antoine de Saint-Exupéryt leginkább a Kis Herceg című gyerekkönyve tette híressé, amelyet több nyelvre is lefordítottak. A francia légierőben szolgáló író gépe 1944-ben tűnt el, Saint-Exupéry holttestét soha nem találták meg.

Az író Marseilles közelében vett részt egy felderítő misszióban, amikor utoljára látták. Nem tudni, hogy lezárul-e a rejtély, de egy közeljövőben megjelenő könyv azt ígéri: elmondja az igazságot a pilóta haláláról.

A Le Figaro című francia lap hétvégi magazinja részleteket közölt a Saint-Exupéry: a Végső titok című könyvből. Ebben idézik a 88 éves Horst Rippert egykori Luftwaffe-pilótát, aki azt mondta: "én voltam az. Én lőttem le Saint-Exupéry gépét."

A Berlinben élő Rippert ugyanakkor bizonyos mértékben ellentmondott magának, mert elismerte: száz százalékig nem biztos abban, hogy kit lőtt le. Elmondta: reménykedik abban, hogy nem Saint-Exupéryt, mert nagyon kedveli a műveit.

"Nem láttam a pilótát, de mégha láttam volna az arcát, akkor sem tudhattam volna, hogy Saint-Exupéry volt-e. Azóta is abban reménykedem, hogy nem ő volt az. Ha tudtam volna, hogy ő ül a gépben, nem húztam volna meg a ravaszt" - mondta.

Az író Franciaország német megszállása után New Yorkba menekült, majd visszatért Európába és csatlakozott a Szabad Francia Légierőhöz, amely a szövetségesek oldalán harcolt. 44 éves korában, alig két hónappal a normandiai partraszállás után tűnt el, és halála körülményeit eddig rejtély fedte.

Saint-Exupéry karperecét 1988-ban találták meg Marseilles közelében, egy búvár pedig hét évvel ezelőtt azonosította gépét.

A londoni Times megjegyzi, hogy az író - ma szóhasználattal élve - celeb mivolta miatt repülhetett nagy teljesítményű Lockheed P-38-as géppel, de nem biztos, hogy jól tudta vezetni azt. Sok életrajzírója szerint élete végén búskomor volt, és nem zárták ki az öngyilkosság lehetőségét sem.

Rippert azt mondta: az ellenséges gép pilótája úgy repült, hogy nem izgatta a mögötte megjelenő Messerschmitt. A Luftwaffe tiszt egy idő után rálőtt a gépre, amely a vízbe csapódott. A francia könyv szerzői szerint a német pilóták hallgatási fogadalmat tettek, amikor az amerikaiak rádióüzeneteiben azt hallották, hogy Saint-Exupéry után kutatnak. Még a németek is csodálták ugyanis a repülésről írott művei miatt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×