eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Barack Obama csöndben növelte előnyét

Barack Obama csöndben növelte előnyét Hillary Clintonnal szemben az amerikai demokrata elnökjelöltségért folyó kiélezett harcban - közölte vasárnap a CNN hírtelevízió.

Iowában a hét végén tartottak úgynevezett megyei konvenciókat. Ezeken Obamához állt át több olyan küldött, aki korábban az időközben visszalépett John Edwards jelöltségét támogatta. (A közép-nyugati államban az ódivatú, helyi jelölőgyűléseket követően több lépcső után derül ki, hogy az államot képviselő küldöttek közül végül hányan szavaznak majd Obamára, illetve Clintonra a nyár végi jelöltállító pártkonvención.) Becslések szerint kilenccel gyarapodott Obama küldötteinek száma.

Miközben a rendkívül szoros versenyt folytató két szenátor készül az április 22-i Pennsylvania állambeli fordulóra, a Demokrata Párt elitje egyre jobban aggódik az elhúzódó versengés, a bizonytalan kimenetelű küzdelem miatt.

A CNN számítása szerint Barack Obama illinois-i szenátor eddig összesen 1611, míg Hillary Clinton New York-i szenátor 1480 küldöttet gyűjtött össze. Ebből az elkötelezett, vagyis a biztosan az adott jelöltre szavazó küldöttek körében Obamáé 1404, Clintoné 1243 voks. Az illinois-i szenátor egyre jobban megközelíti a volt first ladyt az el nem kötelezett, vagyis saját belátásuk szerint szavazó szuperdelegátusok között: előbbi 207, utóbbi 237 ilyen küldött támogatását tudhatja maga mögött.

A The New York Times több tucat interjút készített a szuperdelegátusokkal - döntő hányadukat a párt vezetői, valamint megválasztott képviselői teszik ki -, akik egyre jobban nyugtalankodnak az előválasztási verseny bizonytalan kimenetele miatt. Az eddigi teljesítmények alapján ugyanis egyik jelölt sem lesz képes arra, hogy az előválasztásokon megszerezze a jelöltséghez szükséges 2025 küldöttet, így a döntő szót a 795 szuperdelegátus lesz kénytelen kimondani. A pártelitnek évtizedek óta nem kellett a mérleg nyelvének szerepét játszania; a denveri pártkongresszus forgatókönyve és eredménye megjósolhatatlan.

Nancy Pelosi házelnök, aki a Denverben rendezendő konvenció levezető elnöke lesz, vasárnap megerősítette: a népnek kell dönteni. Véleménye a jelenlegi állás szerint Obamának kedvez, ugyanis ő vezet mind a leadott szavazatok, mind az elkötelezett küldöttek, mind az megnyert államok tekintetében. Pelosi az ABC televízióban kijelentette: ha a szuperdelegátusok szavazatai megfordítanák azt a döntést, ami a választásokon született, akkor az káros lenne a Demokrata Pártra nézve. Név említése nélkül utalt rá: annak a szenátornak a jelöltségét fogja támogatni, aki több elkötelezett delegáltat gyűjt össze.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Nemrég tettük közzé azt a szubjektív listát, ami bemutatja a világ tíz legunalmasabbnak tartott városát. Ezt folytatva egy amerikai tanulmány a világ száz legunalmasabb turista látványosságát gyűjtötte össze. A felmérés több mint 60 millió Google-visszajelzés alapján közel 3300 népszerű turisztikai látványosságot vizsgált meg, és gyűjtötte össze kulcsszavak alapján a 100 legunalmasabbat. Ezek közül most azokat az európai látványosságokat mutatjuk be, melyek felkerültek a kétes dicsőségű listára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×