INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

"Rossz hírek költségvetése": tíz év után emelik a sör árát

Infostart / InfoRádió
Anglia új pénzügyminisztere Alistair Darling, aki a kormányfővé előlépett Gordon Brown helyét tölti be, a képviselőház elé terjesztette az idei költségvetés terveit, melyek nem arattak osztatlan elismerést. A konzervatív ellenzék a "rossz hírek" költségvetéséről beszél. A miniszter viszont azt hangsúlyozta, hogy elsősorban a jelenleg gondokkal küzdő nyugdíjasokon, valamint a többgyermekes szegényeken akar segíteni, és a világgazdaság nehézségei közepette Anglia gazdasági egyensúlyát kívánja megőrizni.

Tíz év óta először emelkedik Angliában a sör, a bor és ennél is jelentősebben a whisky ára. Drágulni fognak a nagyteljesítményű, tehát leginkább légszennyező gépkocsik és a repülőjegyek. Többe kerül a cigaretta. Előkészítik az autópálya-díj bevezetését. Ezek valóban rossz hírek.

A pénzügyminiszter a benzin árának az emelését szintén fontolóra vette, de mivel a világpiaci viszonyok miatt ez amúgy is felment, jobbnak látta törölni a büdzsének ezt a pontját.

Az sem jó hír, hogy a szigetország sok tízezer egészségügyi okokból leszázalékolt vagy rokkantsegélyes lakója körében rászorultsági vizsgálatot tartanak, mert nagyon sok a visszaélés, és ez komoly tehertétel az állam számára.

A cél: az egyensúly megőrzése

De emelik a családi pótlékot, és a nyugdíjasoknak telente kiutalt fűtési hozzájárulás összegét, továbbá az idősek adómenetesen kamatozó betétjeinek a felső összeghatárát.

A világgazdaságban bizonytalansági tényezők léptek fel, tehát a cél a brit gazdasági egyensúly megőrzése. Ez a pénzügyminiszter szerint nem könnyű feladat, az ország éves gazdasági fejlődése nem lesz képes meghaladni a 2,25 százalékot, de az infláció megmarad a két százalékos szinten. Nagy-Britannia elég gazdag ország ahhoz, hogy a nehézségeket baj nélkül vészelje át.

A büdzsé a környezetvédelemre is kiterjedt: a nagyteljesítményű gépkocsikat ezentúl jelentős légszennyezési illetékkel megtetézve lehet csak vásárolni, és ha az élelmiszerüzletek nem tesznek valamit az ingyenes műanyag zacskók számának drasztikus csökkentése érdekében, ezekre is illetéket fognak kivetni.


A címlapról ajánljuk