INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

"Település nem szedhet parkolási díjat, mert az nem adó és nem illeték"

Infostart / InfoRádió
Szlovákiában csak magáncégek szedhetnek pénzt a közterületeken való parkolásért - de csak akkor, ha nyújtanak is érte valamiféle szolgáltatást.

A szlovák alkotmánybíróság még 2000-ben döntött úgy, hogy alkotmányellenesnek a parkolási díjak szedése minden olyan esetben, amikor nem nyújtanak érte ellenszolgáltatást; ilyenek minősül az autók őrzése, vagy legalább a parkoló elkerítése.

Az alkotmánybíróság határozata szerint a települések csak kétféleképpen juthatnak jövedelemhez a polgáraiktól: illetékek és adók útján, ám az illetékekért ellenszolgáltatást kell nyújtani.

A települések közül több eddig úgy tért ki az alkotmánybírósági döntés végrehajtása alól, hogy a parkolódíjat a helyi adók közé sorolták be. A parlament tavaly novemberben fogadta el azt a törvényt, melynek alapján - december elsejétől - tilos parkolási díjat szedni a városok közterületein, mert azt sem az illetékek, sem az adók közé nem sorolhatják az önkormányzatok.

Van kibúvó


Mint a városok és falvak társulásának alelnöke, Jozef Turcsany nemrég kijelentette, jelenleg csupán egy bizonyos törvényi alapja van a parkolási díj szedésének, mégpedig abban az esetben, ha a város bérbe adja a területet, ezáltal az már nem minősül közterületnek, és a bérlő szedhet parkolási díjat.

Sokak szerint ez a magánvállalkozók malmára hajtja a vizet, miközben az önkormányzatok jelentős bevételtől esnek el.

A parkolás évek óta vita tárgya a fővárosban is. A szabálytalanul parkoló autókat egy magáncég vontatja el az utcákról, több polgári szervezet emiatt beadvánnyal fordult az alkotmánybírósághoz, ám a testület nemrég úgy döntött, hogy a fővárosi önkományzat és autók elvontatását végző magáncég közötti szerződés jogszerű, és nem sérti az alkotmányt.

Magyarország más

Magyar György szerint Magyarországon nincs sok esély arra, hogy az alkotmánybíróság Szlovákiához hasonlóan megállapítsa: nem jogszerű parkolási díjat szedni.

Az ügyvéd az InfoRádiónak azt mondta: a magyar jog szerint a közterülethasználatért fizet az autós, így azonban van ellenszolgáltatás.

Hanganyag: Protics JánosA címlapról ajánljuk