INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Tüntetés az olimpia ellen

InfoRádió / MTI
Az indiai hatóságok tibeti emigráns tüntetőket tartóztattak fel, akik a pekingi olimpia ellen tiltakoztak. Közben a Szabad Ázsia Rádió arról számolt be, hogy a kínai hatóságok őrizetbe vettek mintegy hatvan buddhista szerzetest Lhászában, Tibet fővárosában.

A menet hétfőn, a Kína elleni sikertelen tibeti népfelkelés 49. évfordulóján indult, résztvevői Indiából Tibetbe akartak eljutni. Az észak-indiai Dharamszala mellett, ahol az emigráns tibeti kormány székhelye található, a rendőrség megakadályozta őket abban, hogy továbbmenjenek.

Egy rendőrtiszt közölte: az indiai kormány útmutatása alapján cselekedtek. Kedd reggel azonban a tiltakozók egyik vezetője közölte: nem vesznek tudomást a hatósági tilalomról, folytatják útjukat.

Készek vagyunk mindenféle módon ellenállni. Nagyon békések leszünk, de amikor ennyi ember képes akár az életét is feláldozni, nincs olyan rendőrség, amely meg tudna minket állítani - mondta Tenzin Tszundue, a menet egyik résztvevője.

Az indiai fővárosban, Újdelhiben és a nepáli Katmanduban több százan tüntettek az 1959-es felkelés évfordulóján. Katmanduban a helyi rendőrség és a tibeti tüntetők összecsaptak egymással.

A Tibet függetlenségének ügyével korábban rokonszenvező India az utóbbi években szigorúbban kezeli az ezzel kapcsolatos tüntetéseket, attól tartva, hogy ártanak a Kínához fűződő, virágzásnak indult kapcsolatainak.

Megemlékezéseket tartottak az egyesült államokbeli San Franciscóban és a görögországi Olimpiában is. Az olimpiai játékok szülőhelyének tartott görög városban egy fáklyát indítottak útnak, amely a tervek szerint - ötven másik város érintésével - ugyanakkor ér Pekingbe, mint amikor az olimpiai láng.

Közben az amerikai központú Szabad Ázsia Rádió jelentése szerint hétfőn mintegy hatvan buddhista szerzetest tartóztattak le Lhászában, Tibet fővárosában.

Háromszázan indultak el egy kolostorból a lhászai Potala palota, a tibeti buddhizmus központja felé, hogy követeljék azoknak a szerzeteseknek a szabadon bocsátását, akiket azután vettek őrizetbe, hogy Washingtonban George Bush amerikai elnök fogadta a dalai lámát.

A kínai félkatonai rendőrség a letartóztatások után nagyon megszigorította a biztonsági intézkedéseket a tibeti székhelyen.

A címlapról ajánljuk