eur:
394.08
usd:
364.99
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Tüntetés az olimpia ellen

Az indiai hatóságok tibeti emigráns tüntetőket tartóztattak fel, akik a pekingi olimpia ellen tiltakoztak. Közben a Szabad Ázsia Rádió arról számolt be, hogy a kínai hatóságok őrizetbe vettek mintegy hatvan buddhista szerzetest Lhászában, Tibet fővárosában.

A menet hétfőn, a Kína elleni sikertelen tibeti népfelkelés 49. évfordulóján indult, résztvevői Indiából Tibetbe akartak eljutni. Az észak-indiai Dharamszala mellett, ahol az emigráns tibeti kormány székhelye található, a rendőrség megakadályozta őket abban, hogy továbbmenjenek.

Egy rendőrtiszt közölte: az indiai kormány útmutatása alapján cselekedtek. Kedd reggel azonban a tiltakozók egyik vezetője közölte: nem vesznek tudomást a hatósági tilalomról, folytatják útjukat.

Készek vagyunk mindenféle módon ellenállni. Nagyon békések leszünk, de amikor ennyi ember képes akár az életét is feláldozni, nincs olyan rendőrség, amely meg tudna minket állítani - mondta Tenzin Tszundue, a menet egyik résztvevője.

Az indiai fővárosban, Újdelhiben és a nepáli Katmanduban több százan tüntettek az 1959-es felkelés évfordulóján. Katmanduban a helyi rendőrség és a tibeti tüntetők összecsaptak egymással.

A Tibet függetlenségének ügyével korábban rokonszenvező India az utóbbi években szigorúbban kezeli az ezzel kapcsolatos tüntetéseket, attól tartva, hogy ártanak a Kínához fűződő, virágzásnak indult kapcsolatainak.

Megemlékezéseket tartottak az egyesült államokbeli San Franciscóban és a görögországi Olimpiában is. Az olimpiai játékok szülőhelyének tartott görög városban egy fáklyát indítottak útnak, amely a tervek szerint - ötven másik város érintésével - ugyanakkor ér Pekingbe, mint amikor az olimpiai láng.

Közben az amerikai központú Szabad Ázsia Rádió jelentése szerint hétfőn mintegy hatvan buddhista szerzetest tartóztattak le Lhászában, Tibet fővárosában.

Háromszázan indultak el egy kolostorból a lhászai Potala palota, a tibeti buddhizmus központja felé, hogy követeljék azoknak a szerzeteseknek a szabadon bocsátását, akiket azután vettek őrizetbe, hogy Washingtonban George Bush amerikai elnök fogadta a dalai lámát.

A kínai félkatonai rendőrség a letartóztatások után nagyon megszigorította a biztonsági intézkedéseket a tibeti székhelyen.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×