eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Örömlánnyal szórakozott a kormányzó

Az amerikai sajtóban bombaként robbant a hír: Eliot Spitzer, New York állam demokrata párti kormányzója valószínűleg igénybe vette egy nemzetközi prostituált hálózat szolgáltatását.

Spitzer, aki 2007. január 1-je óta tölti be New York szövetségi állam kormányzói posztját - elődje a magyar származású George Pataki volt - hétfőn közvetve beismerte, hogy a The New York Times által aznap megszellőztetett hír igaz.

A várakozásokkal szemben viszont nem mondott le, a sajtó elé kiállva csak annyit közölt: nem felelt meg a saját maga állította mércének, bocsánatot kér családjától és a közvéleménytől.

"Csalódott vagyok, hogy nem tudtam megfelelni a saját magam által állított mércének" - mondta a három lánygyerek apja, aki feleségével az oldalán olvasta fel rövid nyilatkozatát, miután előzőleg minden aznapi szereplését lemondta.

"Úgy cselekedtem, hogy megsértettem a családom iránti kötelességemet" - mondta, de nem említette az újság cikkét és arra sem utalt, hogy le akarna mondani. Egyetlen újságírói kérdésre sem válaszolt.

A The New York Times internetes oldalán arról írt, hogy Spitzer februárban Washingtonba utazott, ahol egy luxus örömlánnyal beszélt meg találkozót az előkelő Mayflower szállodában. A telefont a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) hallgatta le az Emperors Club VIP nemzetközi call girl hálózat elleni vizsgálat során.

Az FBI jelentésében szereplő "9-es számú ügyfél" a tőzsdei korrupcióellenes kampányáról és erkölcsi reformtörekvéseiről ismert 48 éves Eliot Spitzer volt.

Az FBI-dokumentumok szerint a 9-es kliens visszatérő ügyfél volt, aki előzetesen postázta a pénzt a szolgáltatásért a hálózatnak, nem használt hitelkártyát. Az Emperors Club közvetítője úgy fogalmazott, hogy a 9-es ügyfél olyan dolgokat szokott kérni, amelyek "nem biztos, hogy biztonságosak".

James Tedisco, aki New York állam képviselőházában a kisebbségi republikánusok vezetője, lemondásra szólította fel a kormányzót.

Eliot Spitzer az amerikai előválasztási versenyben Hillary Clinton mellett kötelezte el magát, a demokrata elnökjelöltet állító nyári pártkongresszuson szuperdelegátusként szándéka szerint a volt first ladyt támogatná.

Azt egyelőre nem lehet felmérni, hogy Spitzer szexbotrányának milyen következménye lesz országos szinten.

Julian Zelizer, a Princeton Egyetem politológia és történész professzora úgy ítéli meg, hogy az ügy csapás a demokratákra. Mint magyarázta, Spitzer csillaga emelkedőben volt, sokan egy leendő amerikai elnököt láttak benne.

Az Emperors Club VIP internetes oldalán az ügyfelek meztelenül testű, eltakart arcú lányok között válogathattak, a legmagasabb tarifa 5.500 dollár (952 ezer forint) óránként.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×