INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Merkel ellenáll a szövetségesek kérésének

Infostart / InfoRádió
Angela Merkel Berlinben ismét elutasította a NATO azon követelését, hogy Afganisztán déli térségébe is küldjenek német alakulatokat. A kancellár szerint helyesebb lenne, ha alapvetően átértékelnék a szövetség teljes afganisztáni politikáját.

A német katonai parancsnokok évente megrendezett berlini értekezletén Angela Merkel leszögezte, hogy Németország a NATO keretén belül előre, pontosan meghatározott térségben kapott békefenntartó feladatot, ezért a német katonák tevékenységét nem fogják kiterjeszteni Afganisztán más vidékeire.

A kancellár beszédében síkra szállt a fegyveres akciók és a polgári intézkedések jobb összehangolása mellett. Ezen a téren a nem kormányzati szervezetek tevékeny bevonását ajánlotta a béke helyreállítása érdekében.

Mint fogalmazott, az ország újjáépítése nélkül nem lehet szó biztonságról sem. Válaszában Jaap de Hoop Scheffer NATO-fötitkár is helyeselte Angela Merkel javaslatát és elismerte, hogy az Afganisztánba vezényelt katonák egyúttal diplomaták is.

Leszögezte viszont: a NATO-n belül elképzelhetetlen az olyan munka-megosztás, hogy egyes tagállamok katonái harcolnak, míg másoké a békés újjáépítésen dolgoznak.

Jaap de Hoop Scheffer szerint a szövetség brüsszeli központjának nem feladata, a vállalások megindoklása a tagállamok lakossága előtt, mert ez mindig is az egyes kormányokra hárult.

Berlin szövetségesei, kiváltképpen a washingtoni és a londoni politikusok már jó ideje szorgalmazzák, hogy a német alakulatok tevékenysége ne szorítkozzék csupán a Kabultól északra fekvő, viszonylag békés területekre, hanem ezt terjesszék ki az ország déli felére is, ahol a szélsőséges erők ismételt merényletekkel akadályozzák a békés kibontakozást.


A címlapról ajánljuk